'Önce rezerv biriktireceğiz'

Sanayicilerle gerçekleştirdiği buluşmada "135 milyar dolar rezervimiz var, çok şükür" diyen Hafize Gaye Erkan, bir kur hedeflerinin olmadığını dile getirirken, dezenflasyon sürecinin hızlanmasını beklediğini vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, İSO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'na katıldı. Ekonomi ve sanayi ile ilgili güncel konuların ele alındığı toplantı sonrasında basına kapalı olarak sanayicilerin sorularını yanıtlayan Başkan Erkan, soruları tek tek cevapladı.

Toplantı sonrası konuştuğum sanayicilerden aldığım izlenimleri sizlerle paylaşacağım.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, sanayicilerin sorularını yanıtladı. "Dezenflasyon patikasına geçmek zorundayız. Bu dönemi atlatmamız gerekiyor." söylemi herkesin kulaklarında kalmış görünüyor. İletişim dili oldukça etkili olan Gaye Erkan'a yönelik katılımcılardan olumlu izlenimler gözlenirken ekonomideki seyirle ilgili beklentiler de ümit verici olarak nitelendirildi.

Sözleriyle güven verdi

Zarif ve dikkatli şekilde her soruyu tek tek dinleyen Erkan, sorular sırasında notlar aldı. Samimi bir soru-cevap diyaloğu gerçekleşti. Katılımcılar, sözleriyle güven verdiğini ifade etti. Hatta katılımcılardan biri samimiyetini "bir anne edası ile konuştu" şeklinde dile getirdi.

Erkan'ın enflasyonu algı, kabul ve itibar üzerine inşa edeceğiz yaklaşımı her kesimden karşılık bulmuş görünüyor.

Toplantıda 11 sunum yapıldı, sektörün talepleri dile getirildi ve sorular soruldu.

Finansman başta olmak üzere, ihracat kredileri konusunda yaşanan süreçler ve karşılaşılan engeller anlatıldı. Çözüm önerileri sunuldu.

ISO'nun 10 yıllık tarihinde ilk kez katılımcıların sonuna kadar izlediği bir toplantı gerçekleşti.

Mayıs ve haziran aylarından sonra ekonomide bir rahatlama bekleniyor ve Merkez Bankası Başkanının daha sık görüleceğini tahmin ediyorum. Zira, iletişimin gücüne inanıyor ve atılan adımların sonuçlarının topluma iyi bir şekilde aktarılması gerektiğini düşünüyor.

İSO Yönetim Kurulu BaşkanıErdal Bahçıvan hakkında katılımcılar, "Başkan dışarıda ne konuşuyorsa içeride de onu konuşuyor." demesiyle, sanayicilerin sorunlarını dile getirme noktasında etkili bir iletişim kurduğunu belirtiyorlar ve iletişimin devam edeceğini ifade ediyorlar.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İlk çeyrekte 'zirve'

"Biraz sancılı ve acı bir yol olsa da iyi bir yere varılacak" diyen bir şirket yöneticisi, ikinci yarıda iyileşme yönünde bir patikaya gireceğimizi ve özellikle önümüzdeki 2-2,5 yıl için öngörülebilir programlar yapabileceklerini ifade etti. Geçtiğimiz iki yılda alınan kararlar nedeniyle "çok zor bir durumdayız" diyen ağır sanayi temsilcileri, şimdi umut verici bir tablo gördüklerini söylüyorlar.

Bu toplantı, ekonomi yönetiminin şeffaflığı ve sanayicilerle diyaloğun önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Önümüzdeki dönemde ekonomik parametrelerin iyileşmesi ve Merkez Bankasının iletişim stratejileri, piyasa dinamikleri üzerinde belirleyici bir rol oynayacak gibi görünüyor.

Merkez Bankası Başkanı bir bakıma sanayiciye "sabredin iyi gidiyoruz" umudu verdi.