Aldanmak mı kötü yoksa kul hakkı yemek mi

Mustafa Kemal'in yanından ayrılmayan ve Çankaya'da kurduğu sofraların müdavimi olan Falih Rıfkı Atay'ın bir kitabında okumuştum.

Birinci Dünya Savaşı sonrası İstanbul'a dönen Atatürk'ün cebinde üç beş bin lira birikmiş parası vardır.

"Artık bir vazifeniz yok, böyle arkası gelmeyen masrafa dayanılmaz, paranızı bir ticarete koysak" diyen arkadaşları, ona parasının katlanması için bir "incir tüccarına" vermesini tavsiye ederler.

Mustafa Kemal ise annesinin, "Yavrum sakın paranı elinden kapmasınlar" tavsiyesine rağmen arkadaşlarının teklifine uyup tüm birikimlerini götürüp tüccara teslim eder.

Tüccar efendi, para dolu zarfı alıp içindekilerini saymadan kasasına atar.

Ticaretin içeriği ise hiç konuşulmaz.

M. Kemal sadece İzmir'den bir yelkenliye konulacak incirlerin bir yere götürüleceğini, satılıp bir şeyler alınacağını, sonra da paranın birkaç ticarette dört misli artacağını ve bu sayede anasına ev alacağını sanır.

Tabii finalde; tekne de, Mustafa Kemal'in parası da, annesine alacağı evin hayali de suya batar.

Atatürk resmen arkadaş kurbanı olur!

Bu olay Türkiye'deki ne ilk ne de son "vurgun" hikâyesidir.

Herhangi bir suçlu profili olmayan, her siyasi, dini ve ideolojik görüşten çıkabilen dolandırıcılar, "yüksek kâr" vaadiyle insanların emeğini ve alın terini sömürmeye devam ettiler.

Bunların adı kimi zaman kurduğu sistem ile banka faizlerinden 4 kat fazla kazanç vaad eden ve tam 550 bin kişinin parasını çarpan "Banker Kastelli" oldu.

Kimi zaman dönemin Başbakanı Tansu Çiller ile Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i dolandırmasıyla bilinen "Selçuk Parsadan" oldu.

Bazen de "Sülün Osman" gibi isimler çıkıp, Galata Kulesi'ni, İstanbul tramvaylarını, Kız Kulesi'ni, Eminönü ve Dolmabahçe saat kulelerini, hatta şehir hatları vapurlarını insanlara sattı.

2016 yılında ise Mehmet Aydın adlı genç bir dolandırıcı, internette kurduğu "Çiftlikbank" ile sanal inekler yetiştirerek olmayan eti ve sütü satarak milyonlarca lira topladı.

O güne kadar bütün dolandırıcılık hadiselerini "adli vaka" olarak gören sol-seküler kesim "Bayrak-ezan nutukları atan" ve "dindar bir profil" çizen Aydın'ın

Özellikle faiz hassasiyeti olan mütedeyyin kesimi dolandırmasından çok keyif aldı.

Yıllarca "Atatürk" kitapları yazarak cebini doldurduğu halde Mustafa Kemal'in başına gelen talihsizliği görmezden gelen Yılmaz Özdil

Katıldığı bir programda;

"50 liraya inek sattı adam, insanları 1 milyar tokatladı gitti. Ben aslında Tosunu takdir ediyorum. 35 yıllık gazeteciliğimde benim geldiğim nokta Tosuna 1 milyar dolar para verebilecek insan varsa. Bunların parasını almak sevaptır. Almazsan günah olur" diyerek, mağdur edilen dindar insanlarla dalgasını geçti.

Türkiye şimdi de "tarihin en ağır dolandırıcılık olayı" ile çalkalanıyor.

Seçil Erzan adlı "çağdaş", "bakımlı", "aydın" görünümlü genç bir bankacı

"Hayali fon" oluşturarak ünlü futbolcuları, tanınmış simaları ve işadamlarını imzaladığı not kâğıtları ile milyonlarca dolar dolandırdı.

Sadece futbolcu Arda Turan'dan aldığı dolarların bir odayı dolduğu şeklinde, yapay zekâ ile hazırlanmış bir görsel paylaşıldı.

Seçil Erzan'ın "yüksek getiri" vaadiyle dolandırdığı isimler arasında Galatasaray'ın yabancı kalecisi Muslera'nın ismi de geçiyor.