Nasrallah'tan Tahran peşrevi

İsrail vahşeti başladığı andan bu yana İsrail'e kuzeyden bir Hizbullah cephesi açılacak mı diye yazılıp çiziliyor hatta kendisini bu savaş oyununa epey kaptıranlar İran'ın tüm ABD üslerine saldırılar gerçekleştirdiğini, Hizbullah'ın da devreye girmesinin an meselesi olduğunu dillendiriyorlardı.

Oysa İran'ın kendisine bizzat saldırılmadığı sürece ya da Lübnan'a yönelik direkt bir İsrail saldırısı olmadığı sürece vekillerini tamamen devreye sokmayacağı son derece aşikar idi.

Neden

Çünkü İran yıllardan bu yana coğrafyadaki yapılanmasını kendi güvenliğini sağlamaya yönelik aldı ve almaya devam ediyor. Bunu ulus devlet refleksi ve Fars milliyetçiliği adına yapsa da zahirde Kudüs üzerinden tevil etti.

Hama'da, Hums'ta, Halep'te, Ninova'da dökülen Müslüman kanı sürekli Kudüs üzerinden izah edildi. Katledilen Müslüman hayatları sürekli Kudüs üzerinden tevil edildi.

Ne zamana kadar

İşgal altındaki Azerbaycan toprakları işgalden kurtarılana kadar.

Azerbaycan Devleti'nin topraklarını işgalden kurtarması Ermenistan'dan daha fazla Tahran'ı rahatsız etti. Kullanılan dil ve tehditler ortada duruyor ve Tahran'ın bu tehditleri yalanlama ihtiyacı dahi duymadığı bildiğimiz bir hakikat.

En son Azerbaycan'a yönelttiği tehditleri de Kudüs söylemleri ile piyasaya arz edince, yazılarımızda net bir dille dile getirmiştik: Kudüs'e giden yol Bakü'den geçmez diye.

İşte Hasan Nasrallah cuma namazı sonrası yaptığı açıklamada aynen tahmin ettiğimiz gibi İsrail'e bir cephe açmayacaklarını alenen duyurdu. Elbette bunu yaparken her zaman olduğu gibi hamaset dolu bir konuşma yapmayı da ihmal etmedi ve zaten savaştayız dedi.

Hülasa, coğrafyamızdaki tüm İran destekli vekil savaşçılar İran'ın bir Şii hilali ihdas etmesine matuftur. Bu hilal ise sadece İran çıkarlarına halel geldiğinde devreye sokulacaktır.

İran'ın Kudüs cümleleri ile bezenmiş lakırdılarının coğrafyadaki insanımızda bir karşılığı yoktur.

Bu durum artık o derece alenileşmiş durumdadır ki İran bu hakikat ortaya çıkmasın diye Hizbullah yerine Yemen'deki gruplara savaş ilanı yaptırtarak zevahiri kurtarma derdindedir. Biraz harita okuma bilgisi olanlar Yemen ile İsrail arasında coğrafi bir münasebet bulunmadığını bilir.

Hasan Nasrallah'ın da Irak ve Yemen'in bu savaşa katılmalarından dolayı kendilerine teşekkür etmesi İran siyasetinin özüne dair mükemmel misallerdendir.

KARA HAREKÂTI