İstiap haddi!

Karayolu taşımacılığında kullanılan bir terim, istiap haddi... Tüm kara ve deniz yolu taşıtlarının toplam yolcu ve yük kapasitelerini belirleyen sınırı gösterir. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 128. maddesinde taşıma yapan araçların güvenli şekilde ilerlemesini sağlamak için kurallar detaylıca yazılmış. Misal, üç dingilli yarı römorklu kamyonun istiap haddi 28 ton.

İstiap haddine uymaz, daha çok kazanayım nasıl olsa kimse çakmaz diyerek kasaya haddinden fazla yük atarsan Allah korusun yokuş aşağı giderken basarsın frene, tısss... Duvara toslarsın, devirirsin arabayı. Başkalarının kesin, gün gelir senin de canın yanar!

Bu güzel bahar başlangıcında istiap da nereden çıktı!

Üye sayısı 2019'da 10 milyon 211 bin olan AKP'de Erdoğan yeni hedefi açıkladı... "Diğer partilerin tamamının üye sayılarını toplayın 3'le, 5'le çarpın yine de AK Parti'ye yetişemiyor. 2020 AK Parti'nin iktidara gelişinin 18. yıl dönümü. Bu vesileyle yeni üye kampanyası başlatıyoruz. Her yıl bir milyon olmak üzere 2023'e kadar 15 milyon üye için kolları sıvadık!"

Dün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın resmi sitesindeki AKP güncel üye sayısına baktım, beş yılda çıka çıka 11 milyon 41 bine çıkmış.

Ne kadar hava atılsa, şehirler afişlerle süslense, kapı kapı dolaşılıp kampanya yapılsa da 5 milyon yeni üye gelmemiş AKP'ye.

İlginçti, 31 Mart seçim sonuçları ile üst üste koyup sordum, nedir bu

İstiap haddidir!

Trafik yönetmeliği ile değil, gidişatı ve de şoförün bir türlü toparlayamadığı yalpalamayı gören milletin belirlediği istiap haddididir. Ağırlıktan asfaltla bir olmuş tekerleklere bakıp "İleride güzel günler göreceğiz demişlerdi. Böyle daha ne kadar gideceğiz", "Hedefimiz ibre sonu, Allah'ım sen bizi koru" diyenlerin kamyon kasası edebiyatıdır.

Dünden beri kaybedeni kazananı, belediye başkanından parti liderine, TV'lerdeki uzmanından manşetlere kadar dillerde aynı şey: Millet mesaj verdi - Mesaj alındı!

MHP lideri mesela, 2014 yerel seçimlerinde neredeyse yüzde 18 (8 milyona yakın) oy alırken, 2019'da 3 milyon 756 bine inen oylardaki istiap haddi uyarısına kulak asmadı. 31 Mart'ta sandıktan partisine yüzde 4.9 oy çıkınca 1 Nisan'da derhal açıklama yaptı "Aziz milletimizin sandık vasıtasıyla verdiği mesaj mühimdir. MHP bu demokratik mesajı almış, kolları sıvamıştır" dedi.