Durumları iyileşenler

2021 yılının Temmuz ayında bir maaşla 7.5 Cumhuriyet Altını alabiliyorlardı.


İhtiyaçtı... 2022 yılı başında maaşlarına zam geldi. Yeni maaşla 5 bin 200 lira olan Cumhuriyet Altını'ndan 5.3 tane alabildiler!


Gerekliydi... 2022 yılı başında bir zam daha geldi maaşlarına. Yeni maaşla tanesi 6 bin liradan Cumhuriyet Altını aldılar, 6.6 adet!


Yetmedi... 2022 yılının ikinci yarısı olmadan bir zam daha geldi maaşlarına. Maaşlarıyla 6 bin 560 liradan 8.5 Cumhuriyet Altını alır hale geldiler.


Bunu yazın bir kenara...



Anket şirketlerinin X partisi öne geçti, Y partisi ensesinde, Z ve Ğ partisinde büyük kayıp şeklindeki raporlarını pek önemsemem! Nedeni var...


Basın Yayın'da okurken, 'madem gazeteci olacaksınız' deyip bizi Ege Üniversitesi öğrencileriyle ankete göndermişlerdi. Sorulardan biri, 'gazete okur musunuz, hangi gazeteyi satın alıyorsunuz' şeklindeydi.


Hiç unutmuyorum demet demet anket kağıtlarını okulların girişlerine, sınıflara bırakıp sonra da tek tek toplamıştık. O ankette 16 bine yakın öğrenci (yaklaşık 18 bin anket formu dağıtmıştık) gazete okuyorum ve falanca gazeteyi demişti!


Okul bitip Yeni Asır'da işe başlayınca tiraj raporlarını görüp çarpılmıştım. 16 bin kişinin okuyorum, alıyorum dediği o gazete var ya, İzmir ve çevresinde toplam 5 bin bile satmıyordu!


Anketleri çok rahat yanıltabiliriz. Yanıltmayan anketler de var...


MetroPOLL şirketi her ay yaptığı Türkiye'nin Nabzı anketinin sonucunu açıkladı.


Yurttaşlara şu soru sorulmuş: Son bir yıl içinde sizin ya da ailenizin geçim şartları refah düzeyi ne yönde değişti


İşte genel değerlendirmede sonucu: Yüzde 9.9 iyileşti. Yüzde 72.6 kötüleşti. Yüzde 17.2 değişmedi.


Ankete katılanların verdiği yanıtlar farklı bir bakış açısıyla, Bu pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz sorusuna göre de değerlendirilmiş.


Muhalefet kanadında iyileşti diyen yok gibiyken, iktidar kanadında sonuçlar şöyle!


AKP'li seçmen: İyileşti yüzde 25.2... Kötüleşti yüzde 40.8... Değişmedi yüzde 33.9...


MHP'li seçmen: İyileşti yüzde 15.2... Kötüleşti yüzde 58.1... Değişmedi yüzde 26.7...



Sonuçlara bakanlar farklı konuları merak edebilir. Çoğunluk, 'Cumhur İttifakı'na kötü haber: AKP ve MHP'li seçmenler durum kötü diyor' şeklinde baktı.


Ben mesela, refah düzeyim iyileşti diyen AKP ve MHP'lileri merak ettim!