Otoda yeni moda moda fastback

Otomotiv markaları yeni modellerinde artık SUV değil fastback tasarımlarına yöneliyor. Birkaç yıl içinde otomobilde yeni trend fastback olacak gibi görünüyor

Otomotiv dünyasında tasarım modası değişiyor. Son 10 yıl içinde MPV, station wagon ve son olarak da sedanları ezip geçen SUV araçların modası geçiyor. Otomotiv markaları yeni modellerinde artık SUV değil fastback tasarımlarına yöneliyor. Fastback tasarıma öncülük yapan markalar arasında Fransız Peugeot dikkat çekiyor. Fransız marka Avrupa'da ve Türkiye'de en çok satan SUV modeli 3008'i yenilerken, fastback tasarımını tercih etti. Marka bu tasarımı her ne kadar fastback SUV olarak tanımlasa da, otomotiv dünyasında yeni modanın fastback olduğunu gösteriyor. Peugeot, 2022'de yenilediği modeli 408'i de fastback olarak tasarlamıştı. Birkaç yıl içinde otomotiv dünyasında daha fazla sayıda fastback görülmesi bekleniyor.
SEDANLARI SOLLADI
Otomotiv dünyasında kısa bir süre önceye kadar talep gören MPV, station wagon modeller SUV araçlara direnememiş ve pazar payı kaybetmişti. Birçok marka bunun üzerine MPV ve station wagon modellerin üretimine son vermişti. Bunun bir benzeri sedan modeller de gerçekleşti. Birçok marka sedan üretimine son verip, SUV modellerin üretimine ağırlık verdi. Ancak bugün itibarıyla SUV araçların liderliği tartışılmaz. Dünyada ve Türkiye'de en çok satan kasa tipi SUV araçlar.
TOGG DA FASTBACK ÜRETECEK
Yılın ilk sekiz ayında Türkiye otomotiv pazarında SUV araçların satışları 287 bin 343 bin adet oldu. SUV'ların payı yüzde 49.3 olarak gerçekleşti. SUV'lardan sonra en büyük pazar payına sahip segment yüzde 27.3 ile sedan otomobiller oldu. Fastback modasına uyum sağlayan markalar arasında Togg da var. Togg, bu yıl satışa sunulan C-Segment SUV'dan sonra, C-Segment Sedan, C-Segment XCoupe, B-Segment SUV ve C-Segment MPV üretecek. XCoupe daha önce üretilmesi planlanan hatcback yerine geçecek bir fastback olacak.
DOĞUŞTAN ELEKTRİKLİ ÜRETİLDİ
Baştan aşağı yenilenen Peugeot 3008, Türkiye'de 2024'ün ikinci yarısında satışa sunulacak. Doğuştan elektrikli olarak tasarlanan 3008 modelinde 210 bg, 230 bg uzun menzil ve 320 bg çift Motorlu 4 tekerlekten çekişli üç elektrikli motor seçeneği var. Türkiye'ye mild hibrit motor seçeneği ile gelecek 3008'de kademeli olarak elektrikli motorlar da satışa sunulacak.

TÜRKİYE'DE HİBRİT REKABETİ ARTIYOR
Yılın ilk sekiz ayında 60 bin 489 adet hibrit otomobil satışı gerçekleşti. Hibrit pazarındaki rekabet yeni modellerle artıyor
Türkiye otomotiv pazarında yılın ilk sekiz aylık döneminde toplam 60 bin 489 adet hibrit otomobil satıldı. Hibritlerin payı yüzde 10.4 oldu. Bu dönemde tam hibritlerin satışı 16 bin 454 adet, plug in hibritlerin satışı 1.590 adet, yarı hibritlerin satışı ise 42 bin 445 adet olarak gerçekleşti. Hibrit rekabeti yeni modellerle artıyor. Citroen, hibrit seçeneğe kavuşan C5 Aircross Hybrid 136 e-DCS6 modelini kasımda Türkiye'de satışa sunacak.
48V BATARYA
Hibrit sistem için geliştirilen yeni nesil 1.2 PureTech benzinli motorun parçalarının yüzde 40'ı yeni. 3 silindirli ve 1199 cc hacimli motor 136 bg güç ve 230 Nm tork sağlıyor. C5 Aircross'da benzinli motora ek olarak 21 kW elektrik motor, yeni elektrikli çift kavramalı şanzıman e-DCS6 ve bazı sürüş koşullarında otomatik olarak şarj olan 48V batarya bulunuyor. Elektrikli motor düşük hızlarda, manevra yaparken veya yavaşlarken tamamen elektrikle ilerlemesine olanak tanıyor. Ayrıca ilk hareket anında benzinli motoru destekliyor. Hibrit teknolojisinde, şehir içi kullanımının yaklaşık yarısı tamamen elektrikli yapılabiliyor. C5 Aircross'da "e-Series" versiyonu siyah tavan ve siyah alaşımlı jantlar standart olarak sunuluyor.