Ülke ekonomisini yeniden şekillendirmek, Fidan, Bayraktar

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın Toygun Atilla ile röportajında belirttiği şu sözlerine dikkatinizi çekmek isterim:

"Yaşadığımız devirde sadece bilgiye hükmedenler, bilgiyi geliştirenler, sadece üretenler değil, teknolojiyi geliştiren medeniyetler tam bağımsız olabiliyor. Medeniyetler için neredeyse okuma yazma bilmek kadar önemli teknolojiyi geliştirebilme kabiliyeti."

Bir anlamda Bayraktar hepimizin son dönemde dikkat kesildiği şu cümlenin altını çizmiş oluyor.

"Ekonomik ve siyasi bağımsızlık teknolojik bağımsızlıktan geçiyor."

Bu noktada savunma sanayisinde teknoloji geliştirme çalışmalarının ciddi bir ilerleme içinde olduğu ortadadır. Zira savunma sanayisinde dışa bağımlılığın giderek azalması, yerli üretim düzeyinin gün geçtikçe istenen seviyelere ulaşacak olması, sevindirici bir gelişmedir.

Yalnız bu alanda daha çok firmanın desteklenmesi hayatidir. Yani daha çok küçük firmaların elinden tutulması, ayrıca bu alana girecek yeni firmaların yüreklendirilmesi gerekir.

Yani tam rekabet koşullarının oluşturulması önemlidir.

Böylelikle bu alanda gurur duyacağımız daha çok firma hikâyesi ortaya çıkabilir. Ki bu da ülke ekonomisine büyük katkı demek

Açıkçası seçim sürecinde muhalefet tam da bunu söyledi.

Ama öyle bir algı oluştu ki Sanki muhalefet savunma sanayi projelerini istemiyor gibi anlaşıldı. Ki o süreçte muhalefet temsilcileri bu konuda bir bir açıklama yaptı ama yeterli olmadı.

Bu noktada özellikle orantısız basın gücünün de etkili olduğu düşüncesindeyim.

Öte yandan savunma sanayisindeki know-how'ın genele bir anlamda özel sektöre yayılması belli alanlarda sıçrama modelinin oluşturulmasına olanak sağlayabilir. Bu noktada hep söylenen gelişmelerin öncelikle askeri alanda olduğu sonrasında günlük hayatımıza ulaştığıdır. Yani özel sektörün yüreklendirilmesi, bu alandaki firma sayısının artırılması önemli

Bir de Teknofest vesilesiyle gençlerimizin teknolojiye ilgisinin artması, bu konuda hayaller kurması da ayrıca sevindirici.

Son olarak Selçuk Bayraktar'ın "Siyasete girecek misiniz" sorusuna "Mücadele neyi gerektiriyorsa onu yapacağız" demesi de siyasete olumlu baktığı anlamına geliyor gibi. Açıkçası son dönemde liderlik özellikleri kapsamında Hakan Fidan'ı izliyordum. Bugünden sonra Fidan ile birlikte Bayraktar'ı da takip edeceğimi söyleyebilirim.

Ülke ekonomisini yeniden şekillendirmek

Toplumsal refahın artırılması için bilgi çağını yakalayan ülkeler arasında yer alabilmek, bunun için de bilim ve teknolojiye yatırım yapmak elbette önemli

Bu noktada iki popüler obezite ilacının arkasındaki Danimarkalı Novo Nordisk şirketi son dönemin en önemli başarı hikâyesi olarak belirtiliyor.