Tacizci firmalara hapis kapıda!

Alışverişi yaptınız, kasaya geldiniz ödeme yapmak istiyorsunuz. Kasadaki görevli tek tek ürünlerin barkodunu okutuyor. Ardından telefon numaranızı istiyor. "Neden" diye soruyorsunuz. "Daha önceki alışverişlerinize ulaşmak kampanya ve indirim haklarından sizi yararlandırmak için" diye cevap veriyor.

Telefon numaranızı verip evin yolunu tutuyorsunuz. Ardından başlıyor mesajlar, aramalar... "O kampanyamız var, bu kampanyamız var." Dahası sadece o mağazadan değil, başka firmalardanda mesajlar, telefonlar geliyor. İşte bu durumla ilgili çok önemli bir yargı kararı çıktı. Dün gazetelerde yer alan karar sadece biz tüketicileri değil mağaza, firma sahiplerini ve sorumlularını da ilgilendiriyor.

BİR TÜKETİCİ DAVA AÇTI

2020 yılında bir tüketici alışveriş yaptığı mağazanın cep telefonu numarasını üçüncü kişilere verdiği gerekçesiyle Asliye Ceza Mahkemesi'nde davaaçıyor. Mahkeme sanık mağaza işletmecisini "Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçundan hapse mahkum ediyor. Karar temyize gidince bu kez Yargıtay 12. Ceza Dairesi konuyu inceliyor ve emsal nitelikte bir karara imza atıyor. Kararda şöyle deniyor:
"Mağdur vatandaşın, sanığın işlettiği iş yerinegiderek alışveriş yaptığı ve ücretini daha sonra vereceği beyan etmesi üzerine tanığın sanıktan cep telefonu numarasını istediği ortadadır. Sanığın, aralarında husumet bulunan katılanın aranmasını sağlamak için katılana ait cep telefonu numarasını katılanın rızası ve bilgisi dışında tanığa vermesi şeklinde sanığın, sübutu kabul edilen eyleminin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 1361. madde ve fıkrasında düzenlenen verileri hukuka aykırı olarakverme veya ele geçirme suçunu oluşturduğuna ilişkin yerel mahkemenin kabul ve uygulamasında bir isabetsizlik görülmemiştir."

ALAN DA VEREN KADAR SUÇLU

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Gördüğünüz gibi cep telefonu numaramızın 'bir kişiye' bile verilmesi suç. Karşılığında hapis cezası var. Oysa bizim cep telefonu numaralarımız elden ele dolaşıp duruyor. Adını sanını duymadığımız firmalar tarafından aranıp duruyoruz. Kimi telekom şirketi bahanesi ile internet satmaya çalışıyor, kimi indirimli damacana su, kimi ise check up... Bu firmalara sorun bakalım. Sizin telefon numaranızı nereden almışlar. Bugüne kadar bu firmalara numaranızı bizzat vermediğinize göre belli ki numaranızı 'ele geçirmişler.'

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bu karar sonrası tüketiciyi sürekli arayarak adeta taciz eden firmalara 'numaramı nereden aldın' diye sorup davalar açılabilirsiniz. Çünkü yukarıdaki karara göre numarayı paylaşan kadar ele geçiren de suç işlemiş oluyor. Üstelik mahkeme sürecinin sonunda hapis cezası da var.