Bunun adı 'fon' değil, bal gibi Ponzi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, kamuoyunun günlerdir gündeminde başrolü üstlenen Fatih Terim Fonu'yla ilgili olarak açıklama yaptı.

Bugün Neşe Karanfil'in haberinde de yer aldığı üzere Gönül özetle şunu söyledi:

"Söz konusu olay, bir dolandırıcılık olayı. Sermaye Piyasası mevzuatına göre bir fon değil bu, tamamen dolandırıcılık."

Dün bazı medya kuruluşları, bu açıklamayı "İlginç yorum" diye duyurdu ama aslında ortada ilginç bir durum yok. Her ne kadar skandal kamuoyunda Fatih Terim Fonu olarak adlandırılsa da SPK Başkanı Gönül'ün de belirttiği gibi aslında ortada bir fon yok.

Fon, 'Sermaye Piyasası Kurulu'nca yetkilendirilmiş kurumların yatırımcılardan topladığı birikimlerle riski dağıtmak amacıyla; içerisinde birden çok hisse senedi, devlet tahvili, döviz, değerli maden ya da faiz getirili değerli kâğıt olacak şekilde çeşitlendirerek oluşturduğu portföy'e verilen isim olarak tanımlanıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Türkiye'de bir fonun 'fon' unvanı kazanması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.

SPK'YA BAŞVURU ŞART

Fon kurmakisteyen şirket,buna ilişkin talebini içeren bir dilekçe hazırlamalı, dilekçe ekinde yer alanfoniçtüzüğü, içtüzük ve kuruluş başvuru formunu doldurarak başvuru formunda belirtilen belgeler ile birlikte SPK'ya başvurmalı.

Portföy yönetim şirketi fonu, yatırım fonu katılma payı sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde temsil ediyor, yönetiyor veya denetliyor.

Fona ait olan bir menkulün değeri yükseliyor fakat satış işlemleri gerçekleşmiyorsa katılma paylarının kıymeti artıyor.Fonuntoplam değerinin artması, portföyün başarısını gösteriyor. Buna bağlı olarak söz konusu fona olan taleple beraber pay sahiplerinin kazançları da artıyor.

Yani yatırım fonu alırken risk alınır ve herhangi bir getiri garantisi verilmez. Birçok yatırım aracında olabileceği gibi yatırım fonlarında daseçtiğiniz fonun stratejisine bağlı olarak zarar etme olasılığı vardır.

TARİHTE ÖRNEKLERİ ÇOK

Özetle, Seçil Erzan merkezli kurulan sistem bir fon sistemi değil, iddianamedeki bulgulara göre daha çok saadet zinciri girişimidir.

Gelin adını doğru koyalım. Tarihin en eski dolandırıcılık yöntemlerinden olan ponzi sistemi ve saadet zinciri, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de farklı isimlerle karşımıza çıkmaya devam ediyor. Daha önce Titan, Flexkom, Çiftlikbank örneklerinde olduğu gibi para girişi devam ettiği sürece çalışan sistem bir noktadan sonra tökezliyor ve arkasında birçok mağdur bırakarak batıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Biliyorum, mekânın banka olması, başrolde bir bankacının yer alması nedeniyle olaya fon yakıştırması yapıldı. Dünyaca tanınan bir teknik direktörün adı ile beraber anılınca daha da medyatik oldu. Ama sanki bankacılık sistemine ve yatırım fonlarına fazlaca haksızlık yapıyoruz.