Tarihin en başarısız tatbikatı

"Exercise Tiger Tatbikatı", II. Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirilen büyük ölçekli bir askeri eğitim tatbikatıdır. Normandiya Çıkarması'nın provası olarak gerçekleştirilen tatbikat, büyük bir facia ile sonuçlandı ve en az 750 asker hayatını kaybetti.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Müttefik kuvvetleri başkomutanı General Eisenhower, tatbikatın mümkün olduğunca gerçekçi olmasını istiyordu. Hatta tatbikatta gerçek mühimmat kullanılmasında ısrarcı oldu. En başından itibaren tatbikatta önemli zorluklarla karşılaşıldı. En büyük sorunlardan biri katılımcı birimler arasındaki iletişim ve koordinasyon eksikliğiydi. Oysa tatbikata katılan İngiliz ve Amerikan kuvvetleri arasında titiz bir koordinasyon gerekiyordu. 22-25 Nisan 1944 tarihleri arasındaki yapılan ilk tatbikat olaysız geçti.

27 Nisan sabahı tatbikatın başlangıç saati son dakikada değiştirildi ancak bu değişiklik tüm birimlere iletilemedi. Bazı çıkarma gemileri programın gerisinde kaldı. Tatbikat sırasında kullanılan radyo frekansları farklı ülkelerin kullandığı frekanslarla çakıştı ve bu durum karışıklığa neden oldu. Amerikalı Tuğamiral Don Pardee Moon, tatbikatı bir saat ertelemek zorunda kaldı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Ancak bu önemli bilgi tatbikata katılan birliklere net olarak iletilemedi. Çıkarma gemilerinden bazıları, planın değiştiğinden habersiz kendi askerlerinin üzerine mermi ve top yağdırmaya başladı. Koordinasyon zafiyeti, 450 Amerikan askerinin ölmesine neden oldu. Açılan 'dost ateşi' tatbikat sırasındaki tek fiyasko değildi. Ertesi gün daha büyük bir trajedi yaşandı. Sekiz çıkarma gemisinden oluşan bir konvoy Lyme Körfezi'nde devriye gezerken, Alman U-botu ile karşılaştı. Konvoyu korumakla görevli iki gemiden sadece biri oradaydı. Uygun eskort korumasının olmaması nedeniyle konvoy savunmasız kaldı.

Alman U-botundan atılan torpidolar gemileri parçaladı ve havaya uçurdu. Trajedinin boyutu çok büyüktü ve can kaybı yıkıcıydı. Saldırı altı çıkarma gemisinin batması ve 300 Amerikan askerinin kaybıyla sonuçlandı. Tatbikattaki ölü sayısı toplamda 750'yi buldu. Bazı kaynaklarda bu sayının 900'ü aştığı söyleniyor. Tatbikata katılan asker ve denizcilerin birçoğu amfibi saldırılara yönelik yeterli eğitim almamıştı. Bu durum tatbikat sırasında hatalara ve kazalara yol açtı. Bazı askerler can yeleklerini yanlış takmış veya çıkarma botlarını yanlış doldurmuştu. Bu durum boğulma veya batma riskini artırdı.