Umut ve sorumluluk

CHP kurultayı, partinin varlığını sürdürme refleksiyle özüne dönüş yönünde tepki vererek genel başkanı değiştirdi. Kurultay iradesi, onurlandırmak, umutlandırmakla beraber, genel başkan, parti yöneticilerine sorumluluk da yüklemiştir. Beklenti, partinin özüne dönüşü ve seçimlerde başarıdır. Partide değişim yöneticilerle sınırlı kalmamalı, yönetim anlayışı da değişmelidir.

Üç bin yıla yakın süredir Konfüçyüs'ten bu yana yönetimde başarı kuralları, yönetici nitelikleri fazla değişmemiştir. Kural, yanlışlardan kaçınma; doğruları yapmaktır.

Yönetimde, yöneticide ilk aranan artam güvenilir olmaktır. Örgüt, toplum kişiye, yönetime güvenmelidir. Güven; dürüst davranışla kurallara uymakla, söylem-eylem tutarlılığıyla, vaatleri yerine getirmekle, örgütün ve toplumun amaçlarına yararına yönelmekle sağlanı; egoların tatminiyle değil.

Yönetici, kararlarında benmerkezci olmamalı, kişisel görüş ve düşüncelerinin doğruluğu sanısına kapılmamalı, yeterince incelemeden, öğrenmeden karar almamalı, karar alma sürecine yetkili organların da etkin şekilde katılmasını sağlamalıdır.

Sağduyulu davranmak örgütte, toplumda aşırı beklentiler yaratmamalı, hedeflere ulaşılamaması halinde sorumluluk üstlenilmeli, başarı ise paylaşılmalıdır.

İleri görüşlü olunmalı, karşılaşılabilecek sorunlar, engeller öngörülerek, önlemler önceden alınmalı, politikalar belirlenmelidir.

İlkelerden, kurallardan ödün verilmemeli, her durumda dik, kararlı durulmalıdır. Ödün verilmeye başlandı mı güven duygusu zedelenmektedir.

Örgütün, toplumun amacına tutkulu olarak, sürekli, bıkmadan çaba gösterilmelidir.

Büyüklenilmemeli, kibirli olunmamalı, övgülere kapılmadan olabildiğince alçakgönüllü davranılmalı, özgeci, aktivist olunmalıdır. Açıklamalarda, konuşmalarda, kararlarda genellikle tekillikten, "ben"den kaçınılmalı, "biz", "örgüt" vurgusu yapılmalıdır.

Büyüklenme, alçakgönüllü davranma konusunda, dönemin başkanının resminin Atatürk'ün resminin yanına, il ve ilçe merkezleri girişine asılmasının tartışılması, uygulamanın değiştirilmesi yerinde olur. Çünkü genel başkanlar gelip geçicidir. Partinin simgesi ise Atatürk ve altı oktur. Başkanlar, resimlerinin asılmasıyla değil, nitelikleri, ortamları, başarılarıyla katkılarıyla saygı uyandırmalı, saygınlık kazanmalıdır.

Simge olarak bir ikinci resim asılacaksa bunun İsmet İnönü