Yaşasın Cumhuriyet

Dünyaca ünlü karikatüristimiz Hicabi Demirci'nin 'Yaşasın Cumhuriyet' adını taşıyan son eseri, Mustafa Kemal Atatürk'ün düşünce dünyasını ve devrimlerini karikatür sanatının incelikleriyle buluşturuyor. Desen Yayınları'ndan çıkan bu kitap aynı zamanda koleksiyon değeri taşıyan çok özel bir karikatür albümü Hicabi Demirci ile 'Yaşasın Cumhuriyet'i konuştuk.

'Yaşasın Cumhuriyet' kitabı nasıl ortaya çıktı

Uzun yıllardır ulusal bayramlarımızla ilgili karikatürler çiziyorum. Bu karikatürler zaman içinde kendi arşivini oluşturdu. Cumhuriyetimizin 100. yılı için ise hepsini tarihi bir kronolojiye göre yeniden düzenledim ve "Yaşasın Cumhuriyet" kitabıyla, 100. yıla armağan ettim. Ancak şunu belirtmeliyim ki, eksik çizimler vardı, onları tespit edip tamamladım. Bu yolculuk yaklaşık iki yıl sürdü. Kitap, Mustafa Kemal Atatürk'ün tarih sahnesine çıktığı ve Türk halkının kaderini değiştirdiği Çanakkale savaşlarıyla başlayıp, devrimlerine kadar uzanan Millî Mücadeleyi yazıdan arındırılmış karikatürlerle ele alıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Karikatürlerinizde vermek istediğiniz temel mesaj nedir peki

Bu kitap, Mustafa Kemal Atatürk'ün işgal güçlerine halkıyla birlikte verdiği bağımsızlık mücadelesini, karikatür üzerinden anlatan ilk kitap olma özelliğini taşıyor. Cumhuriyetimizin bizlere verdiği egemenlik hakkının, barışın, bilim ve sanatın, özgürlüğün ne kadar değerli olduğunu, mizahın gücünü kullanarak bir daha anlatmak istedim. Burada şunu da hatırlatmakta yarar var. Sedat Simavi yönetiminde 1921-1923 yıllarında haftalık olarak yayımlanan Güleryüz adlı mizah dergisi de mizahın gücünü kullanarak Kurtuluş Savaşı'na destek vermiştir. Unutmamak gerekir ki karikatürler hiçbir zaman şiddetin, savaşın yanında yer almaz. İnsan haklarının, demokrasinin basın özgürlüğünün ve eleştirel düşünmenin gelişmesine katkı sunar. Görsel okumada kullanılan karikatürler, kendini ifade etme becerisi, özgüvenin gelişmesine yardımcı olur. Bu sebeple de bir toplumun belleği için karikatür sanatı çok önemlidir.

Cumhuriyetin erdemleri konusuna sıkça vurgu yapıyorsunuz. Çocuk ve gençlere önerileriniz neler

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Gençlerimize ve çocuklarımıza Cumhuriyetin kurulma sürecinde yaşanan zorlukları ve nedenlerini iyi öğrenmelerini tavsiye ederim. Çünkü Cumhuriyeti ancak bilgiyle koruyabiliriz. Okul sıralarında ellerinde tuttukları kalemlerin bir nedeni cepheye gitmek zorunda oldukları için mezun olamayan öğrencilerimiz olduklarını asla unutmasınlar. Mustafa Kemal Atatürk'ün özgür akıl, eşitlik ve pozitif bilim üzerine kurduğu Cumhuriyeti doğru anlamaları, Atatürk adını ağzından düşürmeyen ama Cumhuriyet devrimlerini yok edenlere karşı uyanık olmalarını öneririm.

CEPHEYE KOŞAN AT

Benim de Cumhuriyetimizin 100. yılına bir armağanım var. Tekalif-i Milliye emirleriyle orduya bağışlanan bir süvari atının yaşadıklarına odaklanan 'Cepheye Koşan At' adlı romanım Doğan Kitap'tan çıktı. Mustafa Kemal Paşa'nın dirayetle bir araya getirdiği Türk Milleti, Anadolu'da büyük bir kurtuluş mücadelesi verirken, Anadolu'yu işgale kalkışan İngiliz destekli Yunan ordusu en son teknoloji silahlarla, kamyonlarla, ilaç ve askeri teçhizatla donatılmıştı. Türk ordusunun elindeyse sabanlardan yapılmış süngülerden, hayvanlardan kurulmuş taşıma kollarından başka bir şeyi yoktu. Ancak savaşın sonunda kağnı, kamyonu yendi. Bu savaşta insanlar kadar hayvanlar da çile çekti, aç kaldı, yaralandı ve hayatını kaybetti. Öte yandan hayvan hastanelerinde her gün otopsiler ve ameliyatlar yapılıyor, savaşın ortasında nalbantlık okulları kuruluyor, veteriner hekimler Ankara Koç Hanı'na kurulan laboratuvarda sığır vebası için serum üretmeye çalışıyorlardı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı