Siber zorbalığa karşı 10 adımda mücadele

Teknoloji her alanda hayatın içinde yer alırken, beraberinde 'riskleri' de getiriyor. Bunlardan biri de dijital dünyanın karanlık yüzü 'siber zorbalık'... Doç. Dr. Ali Murat Kırık, çocukları ve gençleri hedef alan siber zorbalığa karşı ailelere 10 kural tavsiyesinde bulundu...

Dijitalleşme hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Çocuklarımız artık dijital bir dünyaya doğuyor. Bu sayede her şeyi çok daha hızlı öğreniyor ve kavrıyorlar. Ancak uzmanlar, dijital dünyanın özellikle de çocuk ve gençler için bir de karanlık yüzünün olduğuna dikkat çekiyor. Bu karanlık yüzde saklı olan tuzaklardan biri de siber zorbalık.Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "Siber zorbalık, genellikle internet ortamında ve akıllı telefonlar aracılığıyla gerçekleşiyor. Özellikle gençler ve çocuklar arasında yaygınlaşan bir sorun. Üzülerek söylüyorum; siber zorbalık mağdurların fiziksel ve duygusal sağlığını olumsuz yönde etkiliyor, ruhsal çöküntüye neden olabiliyor. Aile iletişiminin sağlıklı olmadığı ortamlarda daha hızlı ortaya çıkıyor. Ancak bununla mücadelede on altın kural var" diyor. Doç.Dr. Kırık, çocukları ve gençleri koruyacak 10 kuralı şöyle sıralıyor:

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

1- BİLİNÇLENDİRME: Gençlere ve çocuklara, çevrimiçi zorbalığın ne olduğunu ve nasıl gerçekleştiğini anlatmalı, internet ortamında kötü niyetli kişilerin olabileceğini söylemeliyiz.

2- GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI: Yeni nesile interneti nasıl güvenli bir şekilde kullanabileceklerini öğretmeliyiz. Örneğin; kimlik bilgilerini paylaşmamaları, tanımadıkları kişilerle iletişim kurmamaları ve eğer siber zorbalığa uğrarlarsa ne yapmaları gerektiğini bilmeliler.

3- GİZLİLİK AYARLARI: Sosyal medya ve diğer internet platformlarında gizlilik ayarlarını doğru bir şekilde yapılandırmalılar. Hangi bilgilerin paylaşılabilir, hangilerinin gizli olduğunu bilmeleri gerekir..

4- ŞÜPHELİ İÇERİKLERİ BİLDİRME: Kötü veya rahatsız edici içerikleri hemen ailelerine bildirmeliler. Aksi takdirde bu durum ciddi problemlerle karşı karşıya kalmamıza sebebiyet verebilir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

5- DUYARLILIK EĞİTİMİ: Normal yaşamda olduğu gibi internet ortamında da başkalarının duygularını anlamayı ve saygılı davranmayı öğrenmeliler.

6- AİLE İLETİŞİMİ: Aileler, çocuklarının internet deneyimlerini öğrenmek için açık bir iletişim ortamı sağlamalı. Yani, çocuklara internet üzerinde neler yaptıklarını sormalı ve onlara destek olabileceğimizi hissettirmeliyiz. Bu yapılmazsa çocuk içine kapanabilir.

7- TAKİP VE DENETİM: Ebeveynler, çocuklarının internet kullanımını gözlemlemeli ve gerektiğinde uygun denetimleri sağlamalı. Yani, aileler çocukların hangi sosyal medya platformlarını kullandığını ve ne tür içeriklerle etkileşimde bulunduklarını bilmeli. Bu nedenle ebeveynlerin de dijital dünya konusunda bilgi sahibi olması önemli.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

8- GÜVENLİ ŞİFRELER VE GİZLİ PROFİL: Hesapları korumak şifre güvenliğinden geçer. Ayrıca profilleri gizli hale almak ve tanımadığı kişileri takipçi listesine dahil etmemek de dikkat edilmesi gereken bir diğer etkendir.

9- ENGELLEME VE BİLDİRİM SEÇENEKLERİ: Sosyal medya ve internet ortamındaki kötü niyetli kişileri engelleme ve rahatsız edici içerikleri bildirme seçeneklerini aktif olarak kullanmalı. Hemen hemen her mecrada "bildir" özelliği yer alır. Sadece engellemek tek başına yeterli olmayabilir.

10- DESTEK VE YARDIM: Gerekirse psikolojik destek almak, siber zorbalığın olumsuz etkilerini ortadan kaldırmada oldukça önemli. Çocuklar veya gençler, siber zorbalık deneyimlerinden kaynaklanan stres, kaygı, düşük özsaygı gibi psikolojik sorunlar yaşayabilirler. Psikolojik destek, bu olumsuz etkilerle başa çıkmalarına yardımcı olur.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ERGENLERDE TRAVMAYA YOL AÇIYOR

- Doç. Dr. Süleyman Çakıroğlu (Altınbaş Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi: Son zamanlarda okullarda siber zorbalık vakalarıyla çok sık karşılaşıyoruz. Özellikle ergenler, gözle görülür bir artışla uğradıkları siber zorbalık nedeniyle travma sonrası stres bozukluğu şikâyetiyle geliyor. Siber zorbalık, dijital teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen bir tür zorbalıktır. Bu tür zorbalıklar sosyal medyada, mesajlaşma platformlarında, oyun platformlarında ve cep telefonlarında görülebiliyor.