Dünyanın ayçiçeği krizi ne zaman biter

Rusya'nınnükleer tehditleri Üçüncü Dünya Savaşı riskini sıcak tutuyor. Ancak savaş Rusya ile Ukrayna arasında olsa da Batı ile Moskova arasındaki kapışmanın şiddeti Afrika'nın güneyindeki Zimbabwe'den bile duyuluyor.

Ukrayna varoluşsal bir mücadele verirken, artçı şoklarını tüm dünya hissediyor.

SORUNUN İKİ NEDENİ

Ukrayna-Rusya krizi nedeniyle dünya İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en ciddi gıda krizlerinden biriyle karşı karşıya. Bir yandan iklim değişikliği, öte yandan koronavirüs salgının neden olduğu aksaklıklar en çok da kendini ayçiçek yağında hissettiriyor.

Ukrayna ve Rusya, savaş öncesinde dünyanın ayçiçek yağı ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ını karşılıyordu. Savaş nedeniyle Ukrayna'dan sevkıyat yapılamaması, ayrıca tarım alanlarında bu yıl ekim yapılamama ihtimali krizi daha da derinleştiriyor.

SATIŞA KISITLAMA

İngiltere'de birçok market, kişi başı ayçiçek yağı alımına sınırlama getirmiş durumda.

Almanya'da sosyal medyada boşalmış ayçiçek yağı raflarına dair görüntüler paylaşılıyor. İspanya, İtalya gibi Avrupa ülkelerinde de bazı marketlerin yemeklik yağ satışına sınırlama getirdiği bildiriliyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

AP Ajansı'nın derlemesine göre Zimbabwe'de market gezen bir kadın, "Artık kızartma zamanı bitti, suda haşlama zamanı" diyor. Savaş başladığından beri orada da yağ fiyatları ikiye katlanmış.

ENDONEZYA'NIN KARARI

Ayçiçek yağındaki sıkıntı diğer yemeklik yağların fiyatlarının da yükselmesine neden oluyor. Başkent Cakarta'da yağ fiyatlarındaki artışa yönelik protestoların ardından dünyanın en büyük palmiye yağı üreticisi Endonezya, dün ihracatı askıya alma kararı aldı.

Küresel palm yağı üretiminin yüzde 60'ını karşılayan ve bunun üçte birini ülke içinde tüketen Endonezya, uluslararası piyasalarda artan fiyatlar nedeniyle üreticilerin dış pazarlara yönelmesiyle ülkede yemeklik yağ sıkıntı yaşıyor.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, 'Öncelik 270 milyon vatandaşımızda' diyerek ülke istikrarı için ihracatı durdurduklarını belirtti.

KOZMETİKTEN ÇİKOLATAYA

Palm yağı, çikolatalı fındık kremalarından kozmetiğe, temizlik ürünlerinden biyoyakıta kadar kullanımı geniş bir ürün. Widodo, ülke içinde fiyatların düşmesi halinde ihracata devam edeceklerini söylüyor.

Yine geçen yaz Kanada'da hava sıcaklıklarının anormal bir şekilde 50 dereceye çıkması kanola yağı üretimini olumsuz etkilemiş durumda. Kanada, kanola yağında dünyanın bir numarası.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İşte üretimde ve tedarikte yaşanan sıkıntılar da üreticileri bisküviden mayoneze alternatif formül arayışına itiyor. Yemeklik yağda arz darlığı fiyat artışına neden olurken enflasyonist baskı artıyor.