Başbakan Bülent Ecevit, 4 Nisan 2002 günü DSP Meclis Grubunda "Yalnız Arafat değil, tümüyle Filistin devleti adım adım yok edilmektedir. Filistin halkına karşı dünyanın gözleri önünde Soykırım uygulanmaktadır" ifadesini kullanmış ama bu sözüyle başına büyük iş açmış, içeriden ve dışarıdan eleştiri yağmuruna tutulmuş, tam 5 kez özür dilemek, nihayet ABD'deki İsrail yanlısı Yahudi lobilerine İngilizce bir mektup yazıp ileterek sözlerinden "pişmanlık duyduğunu" açıklamak zorunda kalmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İsrailyönetimine, sivillere yönelik saldırılarının kapsamını genişletmemesi vesoykırımavaran operasyonlarını derhal durdurması çağrısında bulunmuştu.Dünkü Ak Parti grup toplantısında ise "İsrail bir terör devletidir" ve "Ey İsrail, ecelin geliyor, gidicisin" sözlerini sarf etti ki, köprülerin atıldığının ilanıdır.
Konuşmayı dinleyince aklıma bundan 21 yıl önce benzer bir söz söyleyen Ecevit'in adımları geldi.
Hatırlayın, "28 Şubat darbesini yalnız Türkiye için değil, İsrail için de yaptık" itirafında bulunmuştu Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir. Başbakan Ecevit'in 5 yıl sonra gelen İsrail'in soykırım yaptığına dair haklı tepkisi ister istemez "asker"in ve içimizdeki sivil İsrail "askerleri"nin yoğun tepkisine maruz kaldı (dışımızdakileri saymıyoruz bile).
Konuşmanın üzerinden 1 gün bile geçmeden Başbakanlık Basın Merkezinden düzeltme gelmişti:
"Grup konuşmamda yer alan 'soykırım' sözcüğünün bazı çevrelerde benim maksadımı aşan yorumlara neden olduğu anlaşılmaktadır."
Ertesi gün de gazetecilere yanlış anlaşıldığını söyleyen Ecevit, "Ben aslında İsrail halkına çok değer veririm. Üzücü bir ifade kullanmış olmak istemezdim. Musevilerle biz tarih boyunca çok yakın ilişkiler içinde bulunduk" diye geri vitese takacaktı.
Bir sonraki grup toplantısında bu defa bazı Musevi kuruluşlarında alınganlığa neden olan "soykırım" sözünün hedefinin Museviler ve İsrail olmadığını üzerine basa basa ifade eden Ecevit, "Biz yüzyıllardır Musevilerin en içten dostuyuz. Uğradıkları felaketler karşısında daima yanlarında olduk. Biz yüzyıllardan beri Filistin halkının da candan dostuyuz. Ve bu iki halk arasında, yıllardır dışardan gelen engellere ve tahriklere karşın, barış ve huzuru sağlamaya uğraşıyoruz" şeklinde ortayı bulucu bir açıklama yapmak gereğini duydu.
Ecevit son olarak ABD'deki İsrail yanlısı Yahudi lobilerine yazdığı mektupta "Anlaşılıyor ki, açıklamalarımdan sadece birinde kullandığım bir sözcük Musevi Amerikalı ve İsrailli dostlarımızda ciddi rahatsızlık yaratmış" dedi ve mektubunu "Sözlerimin neden olduğu yanlış anlamadan pişmanlık duyuyorum" diye bitirdi.
Başbakan Ecevit'e 10 gün içinde 5 kere özür dileten bu Siyonist mekanizma yalnız dışarıda değil, içeride de bir bıçkı makinası gibi çalışıyordu. Nitekim 9 Amerikan Yahudi kuruluşunun ortaklaşa imzaladıkları bir mektupla ağır bir dille eleştirilen Ecevit, içeride de köşe yazarları tarafından topa tutulmuştu. Radikal'den Erdal Güven, Star