Nörom açıldı

Dünyanın gelişmiş ülkelerinden birinde olsa, az sonra anlatacaklarımdan zaten haberiniz olurdu çünkü NÖROM'un hizmete girmesi, televizyon haber bültenleri ve gazete sayfalarında dikkat çekici boyutta yer alırdı. Yaklaşık 3 sene önce, 4 Eylül 2020'de bu sütunda şu cümlelerle duyurmuştum NÖROM yolculuğunun başladığını: "Açılımı, Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Merkezi. Önceki gün Ankara'da imzalanan protokolle, NÖROM için düğmeye basıldı."

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

VE AÇILIŞ

NÖROM, Türkiye'de ilk kez birden fazla üniversitenin bir araya gelerek kurduğu ortak bir ulusal merkez. Ankara'nın araştırma üniversitelerinden üçü; Gazi, Ankara ve ODTÜ, bu önemli merkezi birlikte kurup hayata geçirdi. Önceki gün (Çarşamba) Gazi Üniversitesi Yerleşkesi'ndeki NÖROM binasında açılış töreni vardı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, NÖROM'un kırmızı kurdelesini birlikte kestiler. Merkez Müdürü Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, NÖROM'u önce anlattı, sonra da yüksek teknoloji ürünü cihazların kurulu olduğu merkezi konuklarına bizzat gezdirdi. Bu arada önemli bir not, başkanı bir bilim kadını olan NÖROM bünyesinde çalışma yapan bilim insanlarının yaklaşık yüzde 80'i kadın.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

YAPAY ZEKA

Gazi Üniversitesi'nin koordinasyonunda kurulan NÖROM, Türkiye'nin geleceğin gündeminde dünyayla yarışmasını sağlayacak. Merkezdeki bilimsel çalışmalarla; beynin gizemini çözebilmek ve farklı beyin hastalıklarının erken tanı ve tedavisinde özgün ipuçları keşfetmek hedefleniyor. Merkez, beynin çalışma ilkeleri, yapay zeka ve robotik alanlarında çalışmalar yapacak. Yapay zeka konusu, YÖK'ün de gündeminde. Başkan Erol Özvar, YÖK'ün yakın gelecekte 'yapay zeka' başlığında kapsamlı çalışmalarla gündeme geleceğini söyledi.