Söylemezsek dilimiz.. Unutursak kalbimiz kurusun!

Merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idam edilişlerinin üzerinden 62 yıl geçti.

Geçtiğimiz hafta sonu Topkapı'daki Anıt Mezarda anma programları yapıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve 4 yıl 11 ay 20 günlük hapis cezasının onanmasının ardından parti üyeliği de düşürülen eski İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da anıt mezara gitti.

Bu ilk de değil üstelik..

Bence anlamlı ve takdir edilesi gereken bir davranış ama samimiyeti hususunda ciddi soru işaretleri var.

Mesela gözlerim o ziyarette CHP'li Engin Altay'ı aradı..

Hani Başkan Erdoğan'a Menderes'in sonunu hatırlatmıştı ya!

"Umarım Erdoğan'ın da sonu benzemesin Menderes'e" demişti.

Bu benzetmeyi yapan kişi CHP Grup Başkanvekili halen!..

İşte Kemal beyin samimiyetini şüpheli hale getiren de bu tür hususlar değil mi

"Aman canım yıllar önce olmuş olaylar, Menderes'te yargılanmış suçlu bulunmuş. Büyütülmemesi gereken bir durum" mu!

Geçen hafta Menderes'in düzmece delillerle nasıl idam edildiğini yazdık, bu hafta çok az kişinin bildiği, arşivlerin tozlu raflarında kalan idam sürecine ve Menderes'e yönelik işkencelere değinelim.

Engin bey ve onu halen partide tutanlar bilmiyordur belki!..

Sözde Millî Birlik Komitesi 15 Eylül 1961 Cuma günü saat 18'de Devlet ve Milli Birlik Komitesi Başkanı Orgeneral Cemal Gürsel'in Başkanlığında toplanarak sözde Yüksek Adalet Divanınca verilen ölüm cezalarını içeren dosyayı tetkik etti.

Komite, Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın ölüm cezalarını tasdik ederken, Celâl Bayar'ın yaş haddinden müebbet ağır hapis cezasına çevirdi.

Bu sırada halkın seçerek Başbakanlık görevine getirdiği Adnan Menderes alt rütbe subaylardan küfür ve dayak yiyordu.

Celal Bayar'ın avukatı Gültekin Başak'ın anılarından aynen aktarıyorum, "Bayar'ın bulunduğu hücreye doğru ilerliyordum. Menderes aralık kapıyı açarak, Gültekin bey, benim avukatlarıma ne oldu Onlar gelmediğine göre ben ne yapabilirim Diye sordu. Bu sırada bir subay Menderes'e ağır küfürler ederek onu tekme tokat odaya kapattı."

Başkan Erdoğan'a Menderes'in akıbetini hatırlatıp, daha sonra da "ben ne dedim ki" diyenlere okutun bu satırları..

Durun durun daha vahimleri de var..

Yassıada yargılamaları devam ederken, yani henüz karar çıkmamışken!

İdamların İmralı Adasında yapılacağı adanın cezaevi savcısına bildirilmiş.

Bu süreçte infazın hazırlıklarına başlandığını söyleyen İmralı Cezaevi Müdürü Ahmet Ziyaettin Acarol, kimse şüphelenmesin diyerek "zeytin fidanı için çukur açıyoruz" bahanesiyle mezar kazdıklarını, "cephane için sandık lazım" diyerek tabut yaptıklarını itiraf ediyor. Darağaçlarının ise "kale direği" denilerek adaya getirildiğini belirtiyor.

14 Eylül'ü 15 Eylül'e bağlayan gece, Adnan Menderes fazla miktarda uyku hapı alarak intihara teşebbüs etti. Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu 16 Eylül sabahı idam edildiler. Menderes henüz iyileşmemiş olduğundan idam mahkumları İmralı Adasına götürülürken o Yassıada'da kaldı.

17 Eylül sabahı kendisine gelmiş olan Menderes, mahkeme kararlarından ve arkadaşlarının idam edildiğinden habersizdi. 17 Eylül 1961 Pazar sabahı saat 10:15'te Yassıada'da Adnan Menderes'in odasına giden tabip heyeti muayenesini tamamladı.

Tam odadan çıkıldığı esnada Ord. Prof. Sedat Tavat durdu. "prostat muayenesi yapmayı unutmuşuz" diyerek eline eldiven taktı.. Odada bulunan komutan da gülerek Menderes'e baktı "utanmayın ne var bunda" dedi.

Menderes'in gözyaşları içinde "istirham ediyorum, yapmayın" şeklindeki ifadelerine rağmen bu muayene yapıldı!

Prostat muayenesinin idam hükmünün uygulanmasıyla ilgili nasıl bir ilişkisi olabilir