Soru şu: AYM, süper temyiz mahkemesi midir

Anayasa Mahkemesi, Gezi darbesi davasından mahkûm olduktan sonra 14 Mayıs'ta yapılan genel seçimde milletvekili seçilen Can Atalay hakkında hak ihlali kararı vermişti.

Kamuoyu ve yargı camiasında büyük tepki çeken kararla ilgili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi toplanmış, "karar verme yetkisinin Yargıtay'da olduğunu" belirterek dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne göndermişti.

3. Ceza Dairesi ise önceki gün Can Atalay'ın mahkûmiyet kararını onayan bir önceki kararın doğru olduğunu belirterek, AYM'nin ihlal kararına uymayı reddetti.

Daire, AYM'nin "Anayasa'yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını" kaydederek, Atalay "hakkında ihlal kararı" veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

CHP, HDP ile kan kardeşi marjinal sol partilerin, milletvekili hak ve dokunulmazlıklarını cezaevinden adam kurtarmak için istismar ettiği, AYM'nin de verdiği kararlarla buna aracılık ettiği vurgulanıyor.

Tabi bu kamuoyundaki tepki..

Yüksek yargı ve yerel mahkemelerdeki tepkinin nedeni daha farklı.

Yüksek mahkemenin görev ve yetki alanını adım adım genişletip, kendisini Yargıtay ve Danıştay, hatta TBMM'nin de üstünde bir noktaya koymaya başladığı öne sürülüyor.

Bireysel başvuru uygulamasını sonuna kadar desteklesem de..

AYM'nin çoğu zaman abartılı şekilde eleştirildiğini düşünsem de..

Yargıtay ve Danıştay çevrelerinde yapılan bir takım eleştirileri haksız da bulmuyorum.

Meşru hükümeti sandıkla deviremeyince sokakları terörize edenler, yakıp yıkma eylemlerinin hesabı sorulduğunda sandığı hatırlıyor.

Sandık "her şey değildir" diyenler, "Can Atalay milletin oylarıyla seçilmiş bir vekil" diyerek AYM'ye koşuyor.

AYM de, Anayasa'nın 14. maddesi ortadayken, adeta bu şahısların sığınma makamına dönüşüyor.

Aslında AYM ve Yargıtay arasındaki kriz yeni de değil..

Hakkında casusluk davasına rağmen CHP Enis Berberoğlu'nu vekil adayı göstermişti.

AYM'ye yapılan başvuruyu haklı bulmuş, ihlal kararı vermişti.

İçeriğe girmeden, Berberoğlu haklı mı değil mi tartışmasına dahil olmadan göz atalım meseleye..

AYM'nin Berberoğlu lehine verdiği hak ihlali kararı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

Mahkeme, Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına ve hükmün uygulanmasına hükmetmiş, kararın ardından Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Engin Yıldırım "Işıklar yanıyor" notuyla AYM binasının fotoğrafını paylaşmıştı.

Bu ifade, 28 Şubat döneminde darbecilerin "Genelkurmay Karargahının ışıkları yanıyor" söylemiyle ilişkilendirildi ve büyük tepki çekti.

MİT TIR'ları kumpasçısı firari Can Dündar'a ilişkin AYM kararı da örnek olabilir.. Ama krizin fitilini ateşleyen asıl olay bu da değildi..

2018 yılında FETÖ sanıkları Mehmet Altan ve Şahin Alpay "hak ihlali" gerekçesiyle AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

Tahmin ettiğiniz gibi AYM "hak ihlali var tez salın bu garipleri" dedi.

İstanbul 13 ve 26. Ağır Ceza Mahkemeleri FETÖ sanıkları Şahin Alpay ile Mehmet Altan'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

AYM yargılamanın içeriğine de girerek değerlendirme yaptı. Yargıtay'da ipler haklı olarak koptu. AYM "adeta bir süper temyiz mahkemesi gibi hareket ediyor" tepkisine neden oldu.

AYM'de, ilk derece mahkemeler, İstinaf ve Yargıtay'ın da üstündeymiş gibi bir durum oluştu. Dönemin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın tepkisini hatırlayın!..