İlk günden itibaren aşkın zaman çizelgesi

Aşk dediğimiz şey dinamik, değişen, insanı da değiştiren bir süreç. Kesinlikle zamanla ilişkisi var ve bu yüzden de kendi içinde bazı evreler oluşturuyor. Bu evreleri bir gözden geçirmek istedim. Bunları bilmek en azından içinde bulunduğunuz durumun sadece size ait olmadığını, neredeyse herkesin aynı şeyleri yaşadığını gösterecek.

İLK 30 GÜN: AKIL BİR KARIŞ HAVADA

Heyecanın dorukta olduğu, hormonların kol gezdiği, bulutların üzerinde dolaştığımız dönem. Harikadır ve bir daha yaşanmayacaktır. Bu yüzden ilk bir aylık dönemde "Ne olacağız biz" diye düşünmek yerine anın, günün tadını çıkarmak gerekir. Henüz çiftler birbirini hiç tanımamaktadır. Aslında bu dönemde karşı tarafın yaptığı her şey hoşa gider. Çünkü beyin, dopaminin etkisi altında olduğundan değerlendirme yetisini kaybetmiştir. Yani kişinin muhakeme gücü yoktur. İyi, kötü, doğru, yanlış, güzel, çirkin gibi kavramları ayıramamaktadır. Elbette bazı konularda kafasında soru işaretleri oluşmaktadır ama bunların cevaplarını henüz bulamamaktadır.

BİR İLA ÜÇ AY ARASI: KAFAMDA DELİ SORULAR...

Çiftlerin birbirlerini tanıma aşamasına girdiği dönemdir. Artık yapılan hareketler anlamlandırılmaya başlanır. "Neden böyle dedi", "Neden böyle davrandı" gibi soruların cevapları yavaş yavaş bulunur. Herkes birbirinin, zaaflarını, yanlış yönlerini keşfetmeye başlar. Ama tabii aşkın ve hormonların etkisi devam etmektedir. Bu nedenle bazı davranışlar aykırı gelse bile hep "Belki düzelir..." yargısı vardır. Ayrıca bu dönemde, "Ne oluyor, nereye gidiyoruz, acaba ilişki devam edecek mi" gibi sorular zihni sürekli meşgul eder. Sevgi sözcüklerinin söylenmesi yetmez, geleceğe dönük bazı cümleler de istenir. Söylenmediği zamanda yüzlerce soru insanın kafasında dolaşır durur.

ÜÇ İLA ALTI AY ARASI: TAMAM MI DEVAM MI

Beyindeki dopaminin etkisi neredeyse yok olmuştur. "Aşkın gözü kördür" denilen dönem bitmiştir. Gözler açılmış, kusurlar görülmüştür. Karakterler arasındaki uyuşmazlıklar gün yüzüne çıkmıştır. İşte bu dönem, "Tamam mı, devam mı" kararının alınacağı dönemdir. Farklılıklarınızı kabullenebiliyor musunuz Birlikte vakit geçirirken eğlenebiliyor musunuz Paylaşımlarınız arttı mı Yavaş yavaş gelecekten söz ediyor musunuz Birlikte plan yapıyor musunuz Bu sorulara cevabınız "Evet" ise devam seçeneği sizin için uygundur. Ama birbirinizden sıkıldıysanız, buluşmamak için bahaneler uyduruyorsanız, buluştuğunda susup oturuyorsanız, başka insanlar ilginizi çekiyorsa, başkalarıyla vakit geçirmek size daha cazip geliyorsa o zaman "Tamam" deyip başka bir yola dümen kırmalısınız. Bu ilişki sizin kaderiniz değil, dilediğiniz zaman bitirme hakkınız var.

ALTI AY İLA BİR YIL ARASI: GELECEK ENDİŞESİ

İlişkiniz devam ediyorsa artık "Nereye gidiyoruz" sorusunun da cevabını bulmanın gerektiği döneme girdiniz. Herkes, emek harcadığı, zaman harcadığı ilişkisinin hangi yöne doğru yol aldığını bilmek ister. Artık gelecekle ilgili konuşmak gerekir. Her iki taraf da birbirine çok açık olmalıdır. Evlilik istiyorsanız ya da tam tersiyse bunu sevgilinize açıkça söylemelisiniz. Çünkü bu noktada ayrışmalar yaşanabilir. Taraflardan biri sizin isteğinize cevap veremeyebilir. Örneğin siz evlenmek isteyebilirsiniz ama o istemeyebilir. Ya da "Henüz bunu konuşmak için erken" diyebilir. Bu durumda karar vermeniz gerekecek. Ya bulunduğunuz konumu koruyarak devam edeceksiniz, ya da sizin isteğinize cevap verecek başka birini tercih edeceksiniz.