Filocular alıma yöneldi

Operasyonel Araç Kiralama sektörü, yılın ilk 9 ayında 52 milyar 400 milyon TL'lik yatırımla 51 bin 600 aracı filosuna kattı. Filolarda çevrecilerin payı ise arttı.

Bir dönem araç yokluğu nedeniyle yeni araç alımı yapmakta zorlanan ve bu nedenle araçlarının kontrat sürelerini uzatmaya çalışan ya da 2. el kiralama çözümlerine başvurmak zorunda kalan filo kiralama sektörü, yavaş yavaş alıma geçmeye başladı. Nitekim araç kiralama sektörünün çatı kuruluşu Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ iş birliği ile hazırladığı, 2023 yılının ilk 9 aylık sonuçlarını içeren sektör raporuna göre, operasyonel araç kiralama sektörü yılın ilk 9 ayında 52 milyar 400 milyon TL'lik yeni araç yatırımı yaparak 51 bin 600 adet aracı filosuna kattı. Yılın 3. çeyreği sonu itibarıyla sektörün aktif büyüklüğü 136 milyar 650 milyon TL olurken, toplam araç sayısı da 2022 yılı sonuna göre yüzde 2.8 artışla 252 bine ulaştı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bu dönemde, sektörün araç parkının yüzde 47,8'i kompakt sınıf araçlardan oluşurken, küçük sınıf araçlar yüzde 28,6 ve üst-orta sınıf araçlar yüzde 12,2 pay aldı. 2018 yılı sonunda operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki hafif ticari araçların yüzde 2,9 olan payı ise, 2023'ün 3. çeyreği sonunda yüzde 7'ye yükseldi. Bunun yanında sektörün araç parkındaki hibrit ve elektrikli araçların payının artıyor olması da dikkat çekti. Zira sektörün araç parkının yüzde 44,2'lik bölümü dizel araçlardan oluşurken, benzinlilerin payı yüzde 46.2'ye, hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 9.4'e yükseldi.

Raporun sonuçlarını değerlendiren TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, filo kiralama sektörünün, yılın son çeyreğinde de büyüyerek 2023'ü 2022 yılına göre yaklaşık yüzde 5'lik büyüme ve 257 bin adetlik araç filosuyla kapatacağını tahmin ettiğini söyledi. Ekici, "2024'te ise sektörün gelişimini ekonomik aktivitenin seyri, finansmana erişim, maliyetler ve araç tedarikinde yaşanacak gelişmeler belirleyecek" diye konuştu.

Stellantis de yenileyip satacak

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı


Renault gibi ikinci el otomobilleri fabrikasyon olarak yenileme işine adım atan Stellantis, 40 milyon Euro yatırımla tamamladığı ilk "Döngüsel Ekonomi Merkezi"ni açtı. İtalya'nın Torino kentindeki Mirafiori Kompleksi'nde yer alan "SUSTAINera" Döngüsel Ekonomi Merkezi'nin temel hedefleri, parçaların ve araçların ömrünü uzatarak mümkün olduğunca uzun süre dayanmalarını sağlamak. Bu artık mümkün olmadığındaysa, yeniden imalat faaliyetinden ve ömrünü tamamlamış araç sökme faaliyetinden geri dönüşüm için malzemeler toplanıyor. Bu malzemeler, yeni araç ve parçalar oluşturmak üzere üretim döngüsüne geri gönderiliyor.

Merkezde gelen araçların motor, şanzıman ve bataryaları gibi kullanılmış, aşınmış veya arızalı bileşenler sökülüyor, temizleniyor ve orijinal OEM normlarına göre yeniden üretiliyor. Araçlar, yeni, yeniden üretilen veya kullanılmış parçalar kullanılarak estetik ve mekanik açıdan onarılacak, sonrasında da Stellantis'in üretici sertifikalı 2. el araç programı Spoticar ve StellantisYou, satış ve servis ağı üzerinden yeniden satılacak.