Fırıldak yap para kap

Hatırlarsanız Erbakan Hoca "Montaj değil ağır sanayi" diye yırtınmıştı zamanında.

Haklıymış, tankımızı topumuzu yapmamız lazımmış. Vermiyorlar yoksa.

Güya parasını peşin ödedik, tayyarelerden haber yok hâlâ.

Lakin!

Lakin para kazanayım diyorsan iş başka. Ya çerez, şekerleme, meşrubat pazarlayacaksın, ya da estetiğe gireceksin, saç ekeceksin. Bilgisayar oyunları yeni yeni parladı, moda, gıda batmaz hayatta.

Pringles, güya patates cipsi, mamullerinde patates eser miktarda. Olsun tüketiliyor çılgınca.

Procter Gamble, Pringles'i 2012 yılında Kellogg'a sattı. 2,7 milyar aldı. Düşünün koskoca Jaguar o kadar para etmedi. Volvo eh işte baş başa...
Kellogg firmasının 17 tesisinde 25 bin kişi çalışıyor, 180 ülkede raflarda, cirosu 10 milyar dolardan fazla.

İçinde Snickers'ın da olduğu Mars bir Amerikan şekerleme devi. Ayrıca evcil hayvanlar için kuru mama yapıyor. 2015 cirosu 33 milyar dolar. Yani böyle dört beş markamız olsa var ya, ihracatımız iki katına.

ŞERBETÇİ JOHN

Coca Cola, eczacı John S. Pemberton tarafından yapılan bir şerbet.

Zamanla marka oluyor. İçinde ne var bilmiyoruz, muhtevası sır gibi saklanıyor, gıda bakanlıkları bile soramıyor. Saniyede sekiz bin kutu satan şirket, hükûmetleri korkutuyor. Hırslı ve saldırgan, nerede iş yapan mahallî marka varsa bünyesine katıyor. Meyve sucu Minute Maid, Hint kola markası Thums Up, soda üreticisi Barq, Smoothie, Odwalla, buzlu çaycı Fuze Beverage şimdi onda. Huiyuan Juice Group'u almak için 2,4 milyar teklif etti, ancak Çinliler gelmedi satışa.

1982'de Columbia Pictures'ı (filmlerden hatırlayın) üç kuruşa aldı, 1989 yılında Sony'ye kaça sattı biliyor musunuz

3 milyar dolara.

İşi bileceksin, demek ki para parayı çekiyor.

Zahirde halka açık, Dow Jones ve SP 500 borsalarında işlem görüyor. Berkshire Hathaway, Suntrust Banks, Capital World Investors, Barclays Global ve State Street Corporation'da hisseleri var ve her geçen gün büyüyor. Marka değeri 57,535 milyar dolar. Geçtiğimiz yıl daha da yüksekti (68,7 milyar dolar) ama açık oturumda Ronaldo'nun kola şişesini çevirip "Su için" demesi pahalıya mal oldu onlara.

Su dedik de dünyanın taşınabilir su kaynaklarının dörtte biri The Coca-Cola Company'ye ait. 200'den fazla ülkede konsantre şuruplar ve içecek satıyor. 900'den fazla şişeleme ve üretim tesisi var. Ve en gelişmiş franchising ağı onda. Şirket 500'den fazla markaya ve 3.600 küsur ürüne sahip. Ki Coke, Fanta, Schweppes ve Sprite gibi devler var aralarında.

SÜRÜM SÜRÜM SÜRÜN

Kozmetikçi L'Oreal'in cirosu ise yaklaşık 26 milyar dolar.

Estee Lauder, Shiseido, Avon, Colgate-Palmolive'in de yüzü gülüyor.