Bu sahte resmi kim sürdü piyasaya

Soru tereddütsüz ve netti: "Bu sahte resmi kim sürdü piyasaya!"

Soran kişi kendisinden oldukça emin sormuştu sorusunu.

Resim kesinlikle sahteydi ve birileri tarafından piyasaya sürülmüştü.

Yatakta yatan küçük bir kız ve gördüğü rüya tasvir edilmişti tabloda. Ele ele tutuşmuş kediler, gölde yüzen ördekler, uçuşan kelebekler, uzaktan görünen bir kilisenin çan kulesi ve küçük kızın başında havada duran bir melek figürü. Belki de annesi. Sürreal bir tablo.

Tablonun fotoğrafını Instagram hesabından paylaşarak soruyu soran kişi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu'ydu.

Kendisi kimseyi etiketlememişti gönderisine ama paylaştığı fotoğraftaki tablonun sol alt köşesindeki Hale Asaf imzası görünüyordu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Resim Fransa'da müzayede düzenleyen Drouot Hotel'in online sitesi drouot.com. adresinde satışa sunulmuş. 2-3 bin Euro arası tahmini bedel konan eserin açıklama bilgisinde şunlar yazıyor: "Hale Asaf (1905-1938). Dört kediyle uyuyan küçük kız, guaş boya, imzalı sol alt, 24.5 x 35 cm."

İlk kadın ressamlarımızdan biri Hale Asaf. Kısa ve sıradışı yaşamında çok az eser üretti, İstanbul'da, Paris'te, Berlin'de ve kısa bir süre de Bursa'da yaşadı. Paris'te hayata veda etti. Dolayısıyla bir tablosunun Fransa'dan açık artırmaya konması gayet normal.

Peki, Prof. Pelvanoğlu resmin sahte olduğundan nasıl bu kadar emin olabiliyor

FRANSA'DAN GELEN SÜRPRİZ TELEFON

Hale Asaf adı 2001 yılında henüz daha Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ndeki lisans eğitimi sırasında dikkatini çekiyor Burcu Pelvanoğlu'nun. Kitaplarda ve üniversite envanterindeki "Çok duyarlı bir kadın ressamdı, erken öldü" cümlesiyle sınırlı kalan bilgi eksikliği merakını daha da artırıyor ve peşine düşüyor. 2002'de tez çalışmasını Hale Asaf üzerine yapıyor ve 2007'de daha sonra elde etttiği bilgi ve belgeleri de ekleyerek kitaplaştırıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Aradan geçen on yılın ardından, 2018'de yeni belgeler ve resimlerle kitabın genişletilmiş ikinci baskısını hazırlıyor Pelvanoğlu. Kitap tam baskıya gidecekken Fransa'dan bir telefon alıyor. Arayan Fransa'da yaşayan Amerikalı bir koleksiyoner. Hale Asaf'ın terekesinin kendisinde olduğunu, isterse bunları inceleyebileceğini söylüyor. Apar topar Fransa'ya giden Burcu Pelvanoğlu kağıt üzerine yapılmış, kimisi arkalı önlü yaklaşık 37 resmi inceliyor ve kitabının yeni baskısına bunları dahil ediyor. Kitap, Yapı Kredi Yayınları tarafından 'Hale Asaf Türk Resim Sanatında Bir Dönüm Noktası' adıyla 2018 yılında yayımlanıyor.

Hale Asaf'ın hastanede yaptığı resimlerdi bunlar diyor Prof. Pelvanoğlu. Şu an satışa çıkartılan tablonun da sanki o serinin devamıymış gibi yapıldığını, hem imzanın sahte hem de figürlerin orantısız, acemice olduğunu söylüyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Kısaca, tablonun sahte olup olmadığına Hale Asaf'ın kendisinden sonra karar verecek bir ikinci kişi varsa o da Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu'dur.

33 yaşında hayata veda etmiş ressamın sanatı üzerine 20 yılını vermiş bir akademisyenden daha iyi kim anlayabilir resminin sahte olup olmadığını.