İsrail hiç bu kadar rezil olmamıştı

7 Ekim 2023 tarihi Filistin için unutulmaz bir gurur günü olurken İsrail için tarihi bir utanç günü olarak tarihe geçecek. Çünkü Gazze'yi kontrol eden Hamas'a bağlı savaşçılar tıpkı 50 yıl önce Arap orduları bir Cumartesi günü İsrail'e saldırdığı gibi İsrail içine girerek çok sayıda İsrail askerini öldürdü veya esir aldı. Esirler arasında İsrail'in saldırılarına karşı kalkan olarak veya pazarlık için kullanılmak üzere siviller de var.

İsrail ki nükleer silahlar, demir kubbe adını verdikleri füze savunma sistemi, F-35 ve F-16'lar ve daha nice gelişmiş silahlara sahip bir ülke. Ayrıca arkalarında sınırsız ABD ve Avrupa desteği var. Arap ordularını tüm savaşlarda yendikleri için inanılmaz bir kibre sahiplerdi. Ancak borudan mamul füzeleri ve kalaşnikofları olan Hamas'ın Cumartesi günkü saldırısı karşısında öyle bir rezil oldular ki bu utancı ömürleri boyunca unutmayacaklardır.

Unuturlar veya unutmazlar onlara kalmış ama böyle bir saldırıdan kendileri sorumlular. İsrail 75 yıldır Filistinlilerin topraklarını işgal etmekle kalmadı, binlercesini öldürdü, yaraladı veya hapislerde çürüttü. "En iyi Filistinli ölü Filistinlidir" sloganı onlara ait. Böyle bir hengamda 16 yıldır abluka altında olan Gazze'den çıkan savaşçılar zulüm altındaki Filistin halkı adına meşru müdafaa hakkını kullanarak saldırıya geçti. Gazze'yi çevreleyen tel örgülerden dışarıya çıkan insanlar arasında ömrü boyunca yani 28 yıl boyunca Gazze'nin dışını görmeyenler de vardı. Hamas işte bu köşeye sıkıştırılmış halk adına işgalci devlete karşı harekete geçti. Belki İsrail karşılık Gazze'yi yerle bir edecek ve binlerce Filistinliyi öldürecek ama Hamas'ın da savaşmak dışında yapacak başka bir şeyi yok. Ya abluka altında ölecekler ya da savaşacaklar. Onlar da savaşmayı tercih ettiler.

Hamas'ın operasyonu başlar başlamaz beklendiği gibi ABD, AB ve İngiltere İsrail'in yanında olduklarını söylediler. İsrail saldırdığında itidal çağrısı yapanların Hamas saldırdığında saldırıyı terörizm olarak nitelemeleri çok da şaşırtıcı gelmedi. Batı böyledir. Sömürgeci ve zalim kendisindense haklı olup olmadığına bakmadan destek verir. Ancak Ukrayna devlet başkanı Zelensky'nin desteği Yahudi köklerinden gelmiyorsa başlı başına bir aptallıktır. Zelensky'e göre İsrail'in kendisini savunma hakkı var. Zelensky hatta İsrail'e destek vermeye hazır olduklarını da söyledi. Eğer bir işgalcinin kendisini savunma hakkı varsa o zaman Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığı her şey meşrudur.