İsmail Kara ve arşivi

İsmail Kara Hocayı tanımayan var mıdır bilmiyorum.

İstanbul'da Prof. Dr. İsmail Kara, Bursa'da Prof. Dr. Mustafa Kara Hocalar, bu toprağın amentü sahipleri olarak insanlığa hizmet için ömürlerini adamış kardeşlerdir.

Yine de İsmail Kara Hoca hakkında kısa bir bilgi paylaşalım:

İsmail Bey, 1955 yılında GüneyceRize'de doğdu. Güneyce İlkokulu'ndan mezun oldu (1960), Güneyce Fahri Kur'an Kursu'nda hafızlığını tamamladı (1967). İstanbul İmam Hatip Okulu'nu (1973), İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü'nü (1977) ve İstanbul Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünü (1986) bitirdi.

Uzun yıllar Dergâh Yayınları'nda editörlük ve yayın yöneticiliği, St. Pulcherie Fransız Kız Ortaokulu'nda din dersi öğretmenliği (1980-1995) yaptı.

"İslâmcılara Göre Meşrutiyet İdaresi 1908-1914" başlıklı teziyle siyaset bilimi doktoru, ardından 2000'de doçent, 2006'da İslâm Felsefesi profesörü oldu. 1995 yılından itibaren çalıştığı Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden 2015'te emekli oldu".

Hocanın hayatı, uyku dışında; okumak-yazmak-anlatmak, öğrenmek ve öğretmekle geçtiği için elbet bu kadar değil.

İlimden emekli olunmadığı için bugünlerde ömrünün bereketi olan arşivini; araştırmacılara, akademisyenlere ve gazeteciler ile öğrenmek-bilgilenmek isteyen herkese açma hazırlığı içerisinde, şu an deneme yayını halinde. Önümüzdeki günlerde yayında olacak.

Kendi ifadesiyle arşivinde neler var özetle paylaşalım:

"Türkiye'de Dini Hayat Arşivi", 1970'li yılların sonlarından itibaren Çağdaş Türk Düşüncesi ve Çağdaş İslâm Düşüncesi sahalarına yoğunlaşan çalışmalarımı yürütürken biriktirip muhafaza ettiğim her türden arşiv malzemesinden oluşuyor.

Cumhuriyet devri Türkiye'sinde dini hayatın hem düşünce-anlayış kademelerine ve farklı din yorumlarına mensup kurumlar, yapılar, gruplar, hem gündelik hayat ve dini yaşama biçimleri, hem de onların sembolleri, karşılıklı takdimleri-propagandaları, tenkitleri, ifade biçimleri ve üslupları itibariyle bütün unsurlarına dair malzemeler şu başlıklarla özetlenebilir:

Laiklik politikaları, din-siyaset ilişkileri, mevzuat ve icraat! Yaygın ve örgün Din eğitimi; İmam Hatip Okulları, İlahiyat Fakülteleri, Kur'an Kursları, Din dersleri! Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı, yurtiçi ve yurtdışı din hizmetleri!