Hikâyeye bak sen!

Fatima Shbair, Abed Khaled, Ali Mahmoud, Mohammed Dahman, Mustafa Hassona, Hatem Moussa, Hatem Ali, Ashraf Amra, Muhammed Rabah, Loay Ayyoub, Anas El Shareef, Ali Jadallah...

Uzayıp giden bu listedekiler, Gazze'de görev yapan foto muhabirlerinden bazıları. Kimi İHA, kimi AA, kimi AP, kimi Reuters için çalışıyor.

Onların çekip tarihe kayıt düştüğü fotoğraflar, her gün dünya gazetelerinin manşetlerinde yer alıyor. İsimlerinden anlaşılacağı üzere hepsi de Müslüman. Bölgenin insanı yani.

Uluslararası ajanslar, televizyonlar, gazeteler kendi muhabirlerini sıcak bölgeye sokamadı. Çünkü İsrail izin vermiyor. Gazze'ye giriş de mümkün değil çıkış da.

Bu yüzden çoğu Türk gazeteci Tel Aviv ve Kudüs civarında bulunuyor. Maalesef, onlar da vaziyeti İsrail'in izin verdiği ölçüde gösterebiliyorlar. Ve bir ikisi hariç 'komşular pazarda görsün' kabilinden işler çıkarıyor. Ekranda aynı 'hikâyeler' dönüyor.

Hakkını teslim etmek gerekir ki Habertürk'ten Mehmet Akif Ersoy diğerlerinden ayrıldı ve bölgeyi yakından tanımış olmanın verdiği birikimini ekrana çok iyi yansıttı.

...

Batı gazetelerine bakıyorum. Gazze'de yıkılmış binaları, cesetlerini toplayan Filistinlileri gösteriyor, insani trajediye dikkat çekiyorlar. Ama çoğu zaman ölen Filistinli sayısını es geçiyorlar.

Öte yandan karşı sayfada boy boy öldürülen İsraillilerin hikâyelerini işliyorlar. Kart oyunu oynuyorlarmış, denize yüzmeye gidiyorlarmış, sanat eserleri yapıyorlarmış ama hepsi Hamas yüzünden bitmiş... Böylesi bir yığın hikâye...

Oysa hikâyesinin, dramın babası Gazze'de yaşanıyor...

İnsanlar ahvadıyla birlikte yok ediliyor. Düşünün en az 400 ailenin zürriyeti kırıldı. Bir aile 7 çocuğunu birden kaybetti İsrail bombardımanında. Ama onlar, Batı gazetelerinin sayfalarını 'dolduran' görsel bir unsur.

Hikâyelerin sunumu da eşitsiz. Bir yanda 'ölenler, ölmesi sıradanlaştırılanlar' diğer yanda 'ölümü hak etmeyenler'... Bu, mantık haber diline yansıyor!

İngiliz'in gözü

İngiliz BBC, Filistinliler için "ölen" İsrailliler için ise "öldürülen" şeklinde yazdı. İngiltere'deki Filistin yanlısı göstericileri de "Hamas yanlıları" diye sundu. Tepki gelince özür diledi.

İsrail Cumhurbaşkanı, ülkesini ziyaret eden İngiltere Başbakanı'na Hamaslılar için "terörist" değil "militan" diyen BBC'yi şikâyet etti; kanalın yayın politikasını "iğrenç" olarak nitelendirdi.

BBC, hastane katliamının sorumlusunun İsrail olduğunu bildirdi. İsrail'den tepki gelince da kanal yöneticileri "Hata yaptık" açıklamasında bulundu.

Hasılı, gözler BBC'nin üstünde.

Dine bombardıman!

Sağcısının solcusunun Gazze'de birleştiği, dünyada büyük bir savaşın konuşulduğu böylesi ortamda bile Cumhuriyet gazetesi ideolojik bombardımanından geri durmadı. Gazete, on iki günde dört manşetinde 'dindarları'