Ne doları ne faizi tutarsınız!

OVP hakkında çok konuşuldu. Benim bildiğim tek şey bu planın işe yaraması gerektiği. Yoksa 400 TL olan kıymanın kilosunu 750 TL olarak göreceğiz

Plandaki hedefler piyasa beklentilerine yakın. Ancak rakamlar sıkıntılı. Mesela enflasyonu gelecek yıl yüzde 33'e nasıl düşüreceğiz Enflasyonu düşürmek için iki hamle şart,

Birincisi, en az 50 milyar dolar sermaye girişi ile rezervlerdeki gedik kapanarak kurun artışı kontrol altına alınacak, kur kontrol edilince dış girdi maliyetleri düşecek, böylece enflasyon beklentileri kırılıp baz etkisi ile fiyatlar düşecek.

Ya da, ikincisi, yapısal reformlarla tarım ve sanayide verimlilik ve üretim artacak, piyasada mal fiyatları düşüşe geçecek.

Üzgünüm ama ikisi de bir yılda olacak işler değil.

O zaman yapılacak nedir

Çizgi savunması değil alan savunması

Yani bir rakamı yakalamak değil, işlerin daha kötüye gitmemesi elimizden geldiğince kur ve enflasyonu tutmak, dizginleri elden kaçırmamak

Vatandaşın üzerindeki enflasyon baskısı ne yazık ki iki üç yıl devam edecek. Ama önemli olan girişte de dediğim gibi kıymayı bir yıl sonra 400 TL'den mi yiyeceğiz yoksa 700 TL mi

Bu noktada Sayın Şimşek'e hem AKP içinden hem de bağlı medyadan gizli ve güçlü bir muhalefet var. Bunu yazarlardan, beyanlardan hissediyoruz. Ana muhalefet ise kendi içinde taht kavgasında, halkı zerre kadar umursamıyor. Bütün bu zamlara ve gelir dağılımındaki bozulmaya karşı sadece klimalı salonlarda basın toplantıları yapıp, tweet atarak zaman geçiriyorlar. Güya halka üzülüyormuş gibi yapıp, vekilliğin verdiği ayrıcalık ve prestijin verdiği zevkle zamanlarını geçiriyorlar.

Şimşek finansal alanda aldığı kararlarla kurun kırk lira olmasını önleyebilirse ne ala Şu an için gerekli faiz artışları ve parasal sıkılaşma konusunda önü kesilirse, bu işin sonunda hem kuru hem faizi anormal noktalarda görürüz. İşin şakası yok

Bütün bu sorunların ise iki nedeni var; enflasyonu düşüremeyen iktidar, onun yerini alamayan muhalefet. Sorun tamamıyla siyasi. Bu nedenle çözüm başta muhalefetin sonra iktidarın yenilenmesinden geçiyor.

Şimşek enflasyonu beşe çekemez diyorum ama yüz elli olmasını engelleyebilir. Attığı finansal adımlara dış alemden gelen dönüşler olumlu. Bakın geçen hafta neler demişler:

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'de ekonomiyi istikrara kavuşturacak politikaların uygulanmasında hükümete eşlik etme kararlılığında olduklarını söyledi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, Türkiye'nin Ortodoks para politikalarına geçiş vaadi ve bu vaadin; art arda önemli faiz artırımları, likidite ve kredinin sıkılaştırılması yoluyla yerine getirilmesinin yatırımcıların onayını aldığını belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, son dönemde geleneksel ekonomi politikalarına dönüşün daha güçlü bir kredi açısından olumlu değerlendirildiğinin sinyalini verdi.