Merkez, bırakın doları düşürmeyi tutamaz bile!

Başlıktan dolayı beni suçlamayın. Neden mi Taraf tutmuyorum, bu yazıyı yazarken ön yargıya da sahip değilim. Mehmet Şimşek'e destek veren biriyim. Yeri gelince eksik kaldığı yönleri de söylüyorum. Yani amacım bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek adına konuşuyorum.

Size doların ve enflasyonun neden artmaya devam edeceği konusundaki gerekçelerimi sıralayayım:

1-Merkezin faizi 35'ten 40'a çıktı böylece ticari kredi faizleri de artacak. Bu işten büyük firmalar sıyırır çünkü hem girdi hem de kredi maliyetlerindeki artışları ürünlerine zamlar yaparak vatandaşa yansıtacaklar.

Ama kuru tutmak, dolayısıyla enflasyonu indirmek için artan faizin bedelini kim ödeyecek Vatandaş Ürünlere zamlar gelecek

Esnaf ve küçük üreticiler de bu bedeli öderler çünkü birçoğu zombi firmaya dönüşmüş durumda. Türkiye dünyada en fazla zombi firmanın yaşadığı bir ekonomi. Yani giderleri gelirlerinden fazla. Bugüne kadar iktidarın ucuz kredileri ile hayatta kaldılar. Ancak ufukta yerel seçim sonrası başka bir seçim yok. O zaman bir kısmı feda edilebilir.

2-Merkez sadece faiz artırıp ekonomik aktiviteleri düşürünce enflasyon düşmez dedik. Aynı zamanda bastığı paraları da geri çekmesi şart. Ama seçim öncesi parayı geri çekerse ortada nakit dönmez ve şirketler zora girer. Bu nedenle bu konuda biraz ağırdan alıyorlar. Ama M3 dediğimiz para miktarı yılbaşı 8,4 trilyondan şimdi 13,2 trilyona vurdu. Bu enflasyonun devam etmesi demek

Enflasyon varsa Lira değer kaybeder, o zaman dolarTL de yukarı gitmez mi

Son karar metninde Merkez bu parayı geri çekeceğini söylüyor ama miktar ve zaman konusu belirsiz. Kuvvetle muhtemel seçim sonuna sarkacak.

3-Yukarıda saydıklarımız faiz oranı ve para miktarını ilgilendiren konular. Buna para politikası adı veriliyor. Bir de maliye politikası var. Onun özü de bütçe

Bütçe açık veriyor çünkü:

Nas deyip enflasyon altına faiz çekince Lira değer kaybetti, dolar patladı. Kuru tutmak için KKM geldi ve onun maliyetini de bütçeden verdik. Yani vatandaş, KKM sahiplerine para ödedi. Yetmedi, Merkez para bastı ve enflasyon oluştu.

Bütçe açığının bir nedeni de, 2016'dan beri rezervleri yedikleri için, Kahramanmaraş depremi nedeniyle oluşan muazzam açıkları kapatacak paranın olmaması. Deprem bizi kasa boşken yakaladı. Mecburen deprem harcamaları için bütçeye zamlarla, vergilerle kaynak yaratıldı.

Kim verdi bu kaynağı Vatandaş

Zamlar enflasyona yol açtı, doğal sonuç olarak enflasyon ve dolar yukarı gitti

Bütçe açığı için zamlar yetmedi borç alındı 2022 sonunda 4 trilyon olan borçlar 6,2 trilyona çıktı