Gazası mübarek olsun

Pazartesi günü dolar ve borsa açısından oldukça hayati bir gün olacak. Pazartesi dolar uçacak, borsa çakılacak demiyoruz. Ama pazartesi, piyasalar çok kuvvetli bir işaret alacak. Ve bu işaret okyanus ötesinden gelecek

Bu işaretin detaylandırmasına girmeden önce gelen son veriler üzerinden bir durum değerlendirmesi yapalım. Böylece gelecek işaretin ne kadar önemli olacağını, dolar ve borsada ne gibi sonuçlar doğuracağını anlayabiliriz.

1-"Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, Haziran ayında 206 milyar dolarken, Temmuzda 210,0 milyar dolara çıkmıştır.

Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün 19,9, Merkez Bankası'nın 22,1, özel sektörün ise 58,0 oranında paya sahip olduğu gözlenmektedir."

Kısa vadeli borcumuz ne yazık ki artıyor

2- TCMB Analitik Bilançoda ayın 14'ü itibarıyla

Dış Varlıklar: 3.290.084.747 TL

Toplam Döviz Yükümlülüğü: 3.053.839.274 TL

(Döviz Rezervi Dış Varlıklar Toplam Borçlar)

Rezerv rakamı: 236.245 TL 8,7 milyar dolar.

Peki ödünç alınan dolar miktarı olan swaplar ne kadar

8 Eylül itibarıyla swap toplamı: 74 milyar dolar.

Net Rezerv Rezerv - Borç (swap) 7-74 -67 milyar dolar.

Ne yazık ki Merkez Bankası rezerv duruşu açısından kuvvetli bir görünüm sergilemekten uzak. Buna ek olarak kısa vadeli borcun artıyor olması kur üzerindeki risklerin biriktiğini gösteriyor.

Yaz bereketi dediğimiz, tarım turizmde ürüngelir artışları sezonunun geride kalması ile sonbaharda gıda ve kurda fiyatın yukarı çıkması beklenebilir.

3- Bütçe Temmuz ayında 48,6 milyar TL fazla vermişti. Vergiler ve zamların tesiri ile Ağustos ayında ise 51,3 milyar TL fazla vererek, Ocak-Ağustos döneminde bütçe açığının 383,4 milyar TL'ye gerilediğini gördük.

Lakin deprem harcamaları ile bu rakamın artarak mevcut zamlara devam edileceği, bunun da ülkedeki enflasyon seviyesini yukarıya doğru taşıyacağını, bu durumun insanların hayat kalitesini kötüleştirmeye devam etmesiyle birlikte TL'den kaçışı artırarak dolara ek talebin oluşacağını değerlendiriyoruz.