Vize çıkmazı!

İş insanları, sanatçılar, turist vizesine başvuranlar ya da sağlık ve eğitim gerekçeleriyle seyahat planlayan pek çok kişi özellikle Schengen vizesi alamadığından şikâyetçi.

Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere turistik seyahat için almaları gereken Schengen (Şengen) vizesinde bekleme süresi uzarken, ret oranları da yükseldi. Neredeyse tüm başvurular ret ediliyor. Biz de son dönemde AB ülkelerinin bu tutumundan dolayı her gün okurlarımızdan yüzlerce şikâyet alıyoruz.

Ben bu konuyla ilgili hem bize şikâyette bulunan okurlarımız hem de kemdim için Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Büyükelçiler düzeyinde konuştum. Hep olumsuz yanıt aldım. En son Cumhuriyet'in 100. Yılı olması dolayısıyla bu yıl The Bodrum Cup organizasyonu, yarışlara Selanik ve İstanbul rotaları dâhil etti. Ancak Yunanistan, birçok kişiye vize vermeyince etkinliğin Selanik bölümüne sadece mevcut vizesi olan veya yeşil pasaport taşıyan kişiler katılabildi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Randevular kapalı

Yunanistan vizesi veren aracı kurum Kosmos Vize'nin sitesine girip "Başvuru yap" seçeneğini tıkladığınızda da Yunanistan'ın vizeyi kapattığı görülüyor. Aslında bu durum bir tek Yunanistan için geçerli değil. AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına Schengen vizesi engeli bu yıl çok konuşuldu. Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliğinin bu duruma ilişkin nasıl bir açıklama yapacağı henüz bilinmiyor. Önceki yıllarda Yunanistan'da ekonomik kriz yaşanırken, bu ülkeye sadece tatil için Yunanistan'a Türkiye'den kaç kişinin gittiğini ve ülke ekonomisine ne kadar katkı sağladığını da hatırlatmak isterim. Umarım AB ülkeleri bu tutumdan bir an önce vazgeçer...

Türkiye büyük ve güçlü bir ülke. Eminim bunun da üstesinden gelecektir. AB'nin Türkiye'ye karşı uyguladığı bu vize engeli, tam bir insanlık suçudur. Türkiye'ye elini kolunu sallayarak gelip giden AB vatandaşları, eminim ki ülkelerinden daha rahat bir şekilde ülkemizde yaşıyor, tatil yapıyor. Buna rağmen AB'nin Türkiye'ye uyguladığı bu tutumu anlamış değilim.

'Temaslarımızı her zaman sürdürüyoruz'

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı


Konuyla ilgili Milliyet'e konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, şu bilgiyi verdi: "Vatandaşlarımız ve yurt dışı tur düzenleyen seyahat acentelerimizin vize alma konusundaki sıkıntıları maalesef devam ediyor. Vize konusunda seyahat acentelerimizin yaşadığı 3 temel sorun bulunuyor. Bu sorunları; vize randevusu alma, randevu alabilenlerin vize süreçlerinin uzun sürmesi ve ret oranının yüksek olması başlıklarında sıralayabiliriz. Vize randevusu alma konusunda en büyük sıkıntı yaşadığımız Avrupa ülkeleri İtalya ve Almanya. İtalya için vize randevuları kapalı durumda. Almanya için ise en erken aralık ayına vize randevusu veriliyor. İtalya ara ara vize randevularını son derece kısıtlı sayıda kişi için açıyor olmakla birlikte, bu, talebi karşılayacak düzeyde değil. Yunanistan ve Fransa vizesi için randevu alma noktasında ise bir sıkıntı yaşanmıyor. İtalya ve Almanya için vize randevusu alınabilse bile vize işlem süreci çok uzun sürüyor. Her iki ülkeden vize yanıtları 1 ayı buluyor. Fransa'da vize süreci 2-3 hafta, Yunanistan'da ise 1 haftada sonuçlanıyor. Ancak genel olarak bakıldığında, Schengen bölgesi ülkelerine yapılan başvurulardaki vize ret oranlarının geçtiğimiz yıllara oranla arttığını gözlemliyoruz. Daha önce defalarca vize almış vatandaşlarımıza dahi ret verildiğine şahit oluyoruz. Hatta ret almasına karşın aynı evrakla vize başvurusu yapan vatandaşlarımıza ikinci başvurusunda vize verildiğini de görüyoruz. Son 4 yılda ABD'ye gitmemiş olan vatandaşlarımızın vize başvuruları için verilen en erken tarih ise 2024 yılı Aralık dönemi. Vize alımında yaşanan bu sıkıntıların giderilmesi için devletimizin girişimleri dışında biz sektör temsilcileri de gerekli temasları her zaman sürdürüyoruz ve taleplerimizi ilgili mercilere iletmeye devam ediyoruz."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

'Çözüme ulaşmasını talep ediyoruz'


Prontotour Tur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise şunları kaydetti: "Yaklaşık 7-8 aydan bu yana artan bir talep var. Bu talep doğrultusunda da özellikle Schengen ülkeleri vize konusunda çok daha geç randevu veriyor. Eskiden 2019 yılında 1-2 hafta içinde alınan vizeler şimdi 1-3 ay kadar uzayabiliyor. Yüzde 6-7 ret oranı, şimdi iki rakamlı yani yüzde 15'lerde. Her 5-6 kişiden biri ret ediliyor. Daha çok Schengen ülkeleri, Türk vatandaşlarına ret veriyor. Amerika ise 6-7 ay sonrasına randevu verebiliyor. En büyük problemi bizler çekiyoruz, çünkü uçak ve konaklama tesislerinin önceden ödemelerini yaparak satışa açıyoruz. Vizesini alamayan veya vizesi yetişmeyen misafirler ile biz arada kalıyoruz. Bunun için de önerimiz, vatandaşlar seyahat sigortalarını yaptırırken vize reddini kapsayan poliçe yapsınlar. Bu konunun kısa bir sürede çözüme ulaşmasını talep ediyoruz."

2. turda rakip Silvan


Kadın futbolunda lige damgasını vuran, yaş ortalaması bakımından en genç takım olan Eskişehir Büyükşehir Gençlik ve Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı, 3. Lig'den 2. Lig'e yükselme mücadelesinin ilk turunda 52 Yalıköy Spor Kulübü'nü muhteşem bir futbolla 2-1 mağlup ederek 2. tura yükselmişti. Tek maçlı eleme sistemine göre oynanan play-in müsabakalarında 2. tur için TFF tarafından kura çekimi yapıldı. Buna göre Büyükşehir'in rakibi Diyarbakır Silvan Spor Kulübü oldu. Kadınlar 3. Ligi play-in 2. tur maçı 5 Ekim Perşembe saat 13.00'te Kayseri 1 No.lu Sahada oynanacak. Büyükşehir'in genç ve başarılı futbolcuları, ikinci turu da geçeceklerini ifade ederek, maçın hazırlıklarını sürdürdüklerini, hedeflerinin 3. tura yükselmek olduğunu belirtti.

Amatörlere turnuva jesti


Seyhan Belediyesi'nin sponsorluğunda düzenlenen ve Süper Amatör küme futbol takımlarının yer aldığı Seyhan Belediye Başkanlık Kupası Futbol Turnuvası start aldı. Üç gün sürecek olan turnuvada 7 takım yer aldı. Amatör spora göreve geldikleri ilk günden itibaren büyük bir önem verdiklerini belirten Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, "İmkânlarımız dâhilinde kulüplerimizin her zaman yanında yer alıp destek olduk, olmaya da devam ediyoruz. Amatörlük olmadan profesyonellik olmaz. Süper amatör küme takımlarımızın yer aldığı futbol turnuvasına katılan takımlarımıza başarılar diliyorum" dedi.