Adana'nın lezzeti damak çatlattı

Adana Valiliği'nin ev sahipliğinde, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile odalar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla bu yıl 7'ncisi düzenlenen Adana Lezzet Festivali dopdolu lezzetler ve güçlü bir programlarla hem göze hem mideye hitap etti.

Adana'da geçen hafta 7'ncisi düzenlenen Lezzet Festivali yine binlerce kişiyi bir araya getirdi. İlk başladığı günden bu yana Lezzet Festivali'ni takip ediyorum. Her geçen gün daha coşkulu daha da güzel geçiyor. Bu festival Adana için bir marka haline geldi. Her sene festivalin yapılacağı günlerde Adana'ya inen tüm uçakların doluluk oranı yüzde 100 oluyor. Bir boş koltuk bile bulamıyorsunuz. Aynı zamanda çevre şehirlerden özel araçlarıyla gelenleri de unutmamak gerekiyor. Bırakın Adana'yı, Mersin'deki hemen hemen tüm oteller doluyor. Bu yüzden seneye festivale gelecekseniz mutlaka yerinizi erkenden ayırtın.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Festival kenti

İzmir Valiliği'nden bu yıl Adana'ya atanan Vali Yavuz Selim Köşger, kentteki ilk sınavını vermiş oldu. Festivalin startı Yeni Adana Müzesi Konferans Salonu'nda "Bereketli Topraklar Üzerine Tarımdan Turizme" başlıklı panelle verildi. İlk oturumda konu başlığı Cumhuriyet'in 100. Yılı Özel oldu. Bu panelde erken cumhuriyet döneminden menüler, davet ve yeme içme kültürü konuşuldu.

Lezzete kadın eli

Bildiğiniz üzere Türkiye'nin birçok ilinde artık gastronomi festivalleri yapılıyor. Bence Adana'yı diğer festivallerden ayıran bir özellik ise Ebru Koralı olduğunu düşünüyorum. Festivale kadın eli değdiği çok belliydi. Kim bu Ebru Koralı derseniz; 25 yılı aşkın süredir iş geliştirme ve marka alanında çalışan ve marka stratejileri kurgulayan ayrıca birçok yerde kültür-sanat, gastronomi ve ekonomi etkinlikleri düzenleyen, son 10 yıldır gastronomi alanına yoğunlaşan TURYİD (Turizm Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği) ile birlikte Global GastroEkonomi Zirvesi komite başkanlığını yürüten kişi.

Lezzetin adı "AŞK"

Şimdi siz, "Niye AŞK" diye soracaksınız. Çünkü Adana'da "AŞK" denilince akla "Adana-Şalgam-Kebap" gelir. Hal böyle olunca Adana'da insanlar karın doyurmak için yemek yapmazlar ve yemezler. Adana'da yemek bir keyiftir, bir şölendir, bir törendir, bir aşktır, bir sevgidir. Adana yemeği sanata dönüştüren bir kent. Bu kent tam anlamıyla lezzetin başkenti. Ben de Adana'dan kilo alıp döndüm.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar mangal ateşini yaktı.

Lezzet sokakta

Adana'da hemen hemen her yerde ciğer ve kebap yiyebilirsiniz. Ancak Adana'da öyle bir ciğerci var ki damat çatlatır. Eski Adana dediğimiz büyük saatin yanında Ciğerci Mehmet Usta. Mehmet abi işinin ehli bir esnaf. Hiçbir zaman da Festival alanında tezgâh açmaz. Onu bilenler, zaten soluğu yanında alır. Biz de Hürriyet Gazetesi Ege Temsilci Deniz Sipahi ve CNN TÜRK ve Kanal D Spor Direktörü Cem Yılmaz ve Yüreğir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Ömer Şerif Gündüz, soluğu Mehmet abinin yanında aldık. Mehmet abinin dedesi Adana'nın en iyi kebapçısıydı. Dedesinin vefatından sonra da dede mesleğini devam ettirdi. Eğer yolunuz düşerse 7 gün 24 saat açık olan bu dükkânda hayatınızın en iyi kuzu ciğerini yersiniz. Yanında da çalışan 20'ye yakın üniversitesi öğrencisi var. Okuyan birçok öğrenciye destek oluyor. Deprem zamanında bölgedeydim. Adana'daki depremzedeler için 9 gün boyunca masalara servis açmayıp elindeki tüm ciğerleri pişirip dürüm yapıp dağıtmıştı. Ciğerci Mehmet böylesi değerli bir esnaf. Mehmet abi her zaman, "Lezzet sokakta Adana'nın her köşesi buram buram lezzet kokar. Adana'ya gelin ciğerimi yiyin" der.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İkramlar Başkan'dan

Festivalin ilk günü Vali Yavuz Selim Köşger, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ile festival alanında dolaştıktan sonra soluğu Yüreğir Belediyesi standında aldım. Baktım stantta Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, misafirlere şalgam ikram ediyor. Ben de yanına geçtim; bir yandan festival hakkında bilgi aldım bir yandan da kendisine yardım edip standa gelen misafirlere şalgam ikram ettim.

Misafirperverlik önemli

Misafirperverlik çok önemli. Adana Havalimanı'na iner inmez beni ve gelen misafirleri Adana TGS Yer Hizmetleri AŞ İstasyon Başmüdürü Mevlüt Sönmezler ve tüm ekibi karşıladı. Alandan çıkana kadar bizlerle ilgilendiler. Her zaman dile getiririm; işim gereği gitmediğim havalimanı yok denecek az. Bir kıyas yaptığım da bu alanda da Adana TGS bir numara. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu festivali Valilikle birlikte Adana büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyeleri yapıyor. Adana'ya geldiğimizi öğrenen Yüreğir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Ömer Şerif Gündüz, festivalin sürdüğü 3 gün boyunca biz gazetecilere eşlik etti. Adana'nın lezzet duraklarını ve görülecek yerlerini gezdirdi. Hep derim belediyecilik gönül işidir diye. Bir kere daha AK Parti belediyeciliğini misafirlere göstermiş oldu. O yüzden de kendim ve gazeteci arkadaşım adına teşekkürü bir borç biliyorum.

Özetle

Havası gibi insanı sıcak olan festival kenti Adana'ya gelin, ciğerinizi yiyin derim

Selçuklu standına yoğun ilgi

Selçuklu Belediyesi, Konya'nın turizm potansiyelini, tarihi ve kültürel mirasını ulusal ve uluslararası platformda en iyi şekilde tanıtmak amacıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen İstanbul Turizm Fuarı'nda (ITF) Tropikal Kelebek Bahçesi temalı standıyla yerini aldı. Dünyanın ve Türkiye'nin farklı noktalarından fuarı gezmek için gelen binlerce ziyaretçinin buluşma noktası olan fuarda, Avrupa'nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi'nin yanı sıra Sille, Selçuklu Seyir Tepesi, Çiçek Bahçesi, Koku Bahçesi gibi Konya ve Selçuklu'nun tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri tanıtılıyor.