Dişiniz kalbinize dokunmasın

1966 yılından bu yana her yıl olduğu gibi geçtiğimiz hafta 'Ağız ve Diş Sağlığı Haftası' olarak anıldı. 22 Kasım Diş Hekimleri Günü'nü de içine alan bu haftanın bu şekilde anılmasının amacı ağız ve diş bakımına dikkat çekmek ve önemini hatırlatmak. Gülüşümüzü güzelleştiren, yediklerimizi çiğnememizi ve böylece daha kolay sindirmemizi sağlayan, yediklerimizin lezzetini daha iyi hissetmemize yarayan dişlerimiz kalp sağlığımızı da etkiler. Ben biraz bundan bahsetmek istiyorum.

Bakımsız dişkalpte iltihap yapıyor

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Diş ile kalp hastalıklarının ne ilişkisi olabilir" diye aklınıza bir soru gelebilir. Oysa çok basit gibi görünen bir diş çürüğü ya da diş eti apsesi kalbi çok zora sokan bir enfeksiyona yol açabilir. Özellikle de kalp kapaklarında bir anormallik ya da geçirilmiş bir ameliyat varsa, kalp kapak protezi ameliyatı uygulanmışsa mikropların bu bölgeye yerleşip kalp içi zarının iltihabına yani endokardit enfeksiyonuna yol açabilir.

Diş ve diş etindeki iltihap kan dolaşımı yoluyla mikropların kalbe gidip orada yerleşmesiyle endokardite yani kalp içi iltihaba yol açar. Çok sinsi ilerleyen bu hastalık müphem belirtiler göstererek doğru tanı konulmasını geciktirir. Ateş, kırgınlık, halsizlik, iştah kaybı, çabuk yorulma, çarpıntı gibi genel enfeksiyon şikayetleri olur. Esas tanı konulana kadar hastalık iyice ilerler ve bu süre zarfında hastalık kalpte yapısal hasara da neden olur. Enfeksiyon ajanının türüne göre vaktinde yapılan antimikrobiyal tedaviyle yani çoğu zaman basit bir antibiyotik tedavisiyle iyileşebilen bu hastalığı yine bazı önlemleri alarak engellemek de mümkündür. Endokardit profilaksisi dediğimiz bu önlem özellikle kalp kapaklarında darlık ya da yetersizlik şeklinde bozulma olan kişilerde, kalp içi kateter, pil gibi yabancı cisim taşıyan hastalarda, kalp kapak protez ameliyatı olmuş hastalarda önem taşır. Kanatıcı bir işlem yapılmadan önce antibiyotik kullanımını öneren bu önleyici tedavi diş çekimi ya da benzeri operasyonlardan bir saat önce iki tablet antibiyotik almak kadar basittir .