Kış kalorilerini yönetmek

Havalar iyice soğudu, beklediğimiz kış geç de olsa geldi diyebiliriz. Mevsim kışa dönerken beslenme alışkanlıklarınız ne durumda Sıcaklıkların giderek düşmesi ile evde geçirilen zaman artabiliyor. Aralık ayının oldukça soğuk geçeceği öngörülürken bu havaların keyfini evde çıkarmayı düşünüyor olabilirsiniz. Dikkat, böyle zamanlara yorgunluk ve stres faktörü eklenince hem tatlı krizleri hem de yeme atakları artışa geçebiliyor. Gelin ara öğünlerinizini tatlandıracak kış kalorilerini nasıl dengeli tüketeceğinizi bir kez daha inceleyelim.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Mevsim meyvelerinden faydalanın

Kış aylarına geçiş döneminde bağışıklık sistemimizi güçlendirmek adına meyve ve sebze tüketiminin artırılması gerektiğini hep vurguluyorum. Mevsim meyveleri veya kuru meyveler tatlı isteğini gidermek için tüketebileceğiniz ara öğün alternatifleri arasında. Ek olarak içerdikleri lif ile de pek çok fayda sağladığını hatırlayın. Bağırsaktaki bakteri çeşitliliğinin de insan sağlığında önemli rol oynadığını biliyoruz. Ancak asıl soru şu: Bu çeşitliliğin kaynakları nerede Gut Microbes dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan araştırmaya göre her meyve ve sebzenin kendine özgü bir mikrobiyomu var, evet doğru duydunuz. Meyve ve sebzelerdeki mikroorganizmaların insan bağırsağında kolonileşebildiğinin kanıtı ilk kez ortaya konmuş. Mandalina, portakal, greyfurt, limon, elma, muz, kivi, ayva ve nar aralık meyveleri arasında. Her gün 2-3 porsiyon meyve tüketimini hedefleyin.

Kadınlar dikkat!

Kadınlar mensturasyon döngülerinde neden tatlıya düşkün olur hiç düşündünüz mü Soğuklarla başa çıkmaya çalışırken kadınların erkeklere göre tatlı krizleriyle daha fazla mücadele ettiği bir gerçek. Öyle ki yediklerimizin kan şekerimizi yükseltme miktarı adet döneminde değişiklik gösterebiliyor. 28 günlük adet döngüsünün farklı günlerinde kan şekerini düzenleyen insülin hormonuna dokuların hassasiyeti değişiyor. Bunun sebebi östrojen ve progesteron hormonundaki dalgalanmalar. Kanamanın başlamasından önce tüketilen tatlılar ve karbonhidratlı yiyecekler kan şekerinizi daha fazla dalgalandırabilir. Reglinin başlamasından itibaren ise bu etki giderek azalır. Bu süreçte de tatlı ihtiyacını mevsim meyveleri ile yönetmeye özen gösterin. Aşağıdaki kış kalorilerinden de faydalanabilirsiniz.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

1-Sıcak çikolata

Bir bardak sıcak çikolata gibisi var mı Sıcak çikolata soğuk kış akşamlarında tatlı isteğini bastırmaya yardımcı olan en keyifli alternatiflerden biri. Protein içeriğiyle daha uzun süre tok hissetmenizi de sağlar. Bir bardak sıcak çikolata, ortalama 250 kaloridir. Sıcak çikolatada bulunan flavonoidler, kan damarı duvarlarını serbest radikallerden koruduğu için sağlık açısından faydalıdır. Hazır olanlar yerine, evde kakao veya çikolatayla yapmayı deneyebilirsiniz. Eklenmiş şeker ve şurup olmadan sıcak çikolatanın sağlıklı bir atıştırmalık olacağını göz önünde bulundurun.