Bir adanmışlığın başarı hikâyesi ve uzay yolu...

Türkiye, geçtiğimiz günlerde çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Dünyanın dört bir yanından gelen 70 astronot, Bursa'da 5 gün boyunca Türkiye'nin iş imkânlarını ve uzay çalışmalarını yakından gördü, fikir sahibi oldu. Bu ünlü astronotlar uzay alanında eğitim gören 60 bin öğrenciye uzaydaki tecrübelerini anlattı. Katılanlardan biri, Artemis II göreviyle Ay görüngesine gidecek aracın pilotu Amerikalı Victor Grover'dı. Bir diğer astronot, 2 görev için toplamda 191 gün uzayda kalan Çinli Junlong Fei... Uzayda tam 747 gün geçiren Rus kozmonot Sergey Andreev de bu sürelerde neler yaptığını anlattı öğrencilere. Sadece onlar değil... Kanada eski Genel Valisi Astronot Julie Payette de Türkiye'ye gelip 60 bin öğrenciyle tecrübelerini paylaşan astronotlardan biriydi...

Bütün bu heyecan verici bilgi alışverişleri, bilgilendirmeler, öğrencilerin uzaya bakışını şekillendiren oturumlar, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) organizasyonu çerçevesinde gerçekleştirildi.

UZAY YOLCULARIMIZ

Alper Gezeravcı ve Tuva Atasever ismini bundan böyle daha çok duyacağız. Çünkü onlar Türkiye'nin ilk uzay yolcuları olacak. İşte onlar da bu önemli zirvenin en önemli konukları arasındaydı. Hem konuk astronotların tecrübelerini dinlediler hem de binlerce öğrenciye duygularını ve bilgilerini aktarıp soruları cevapladılar.

Merkez ise yine BTSO'nun uzay ve havacılık temalı ilk interaktif eğitim merkezi GUHEM oldu. Bu merkez, Bursa Business Scool kapsamında bulunuyor... Bundan böyle de tüm iş dünyasının merkezi olacak desek, hatta bir başka deyişle dünyanın yeni Davos'u desek, hiç de abartılı olmaz diye düşünüyorum.

BURKAY FAKTÖRÜ

Türkiye'nin uzaydaki hedeflerinin detaylarının da konuşulduğu zirvenin organize edilmesinde yüzlerce ismin çok önemli emeği var ama bu hedefi görev edinip buna göre gecesini gündüzüne katan İbrahim Burkay'ın emeklerini ayrı bir yerde değerlendirmek gerek sanıyor. BTSO Başkanı Burkay, 2013 yılında göreve geldiğinden bu yana uzay ve havacılık alanında farkındalık oluşturmak için çok gayret sarf etti. Bir ekonomi gazetecisi olarak kendisinin yelpazesi çok açık olan çalışma alanlarına dair sık sık bilgi alıyoruz ama uzay hedefi konusunda bu kadar uzun yıllardır, bunca önemli şeyler yaptığını bilmediğimi itiraf etmeliyim... Çünkü İbrahim Bey 2013 yılında göreve geldiğinden bu yana uzay ve havacılıkta farkındalık için çalışmış. İş dünyasında her fırsatta bu konuyu dile getirmiş, Bursa'yı uzay yolculuğunun merkezi yapma hedefiyle nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine öncü olmak için de çok şey yapmış. Mesela Planetary Congress gibi dev bir etkinliği de Bursa'ya kazandırmış.

SADECE BİR BİNA DEĞİL

Yok, her şey bu kadarla sınırlı değil. 'Bursa Business School'