İstanbul'un çekim merkezi

"İstanbul'a güneş Tuzla'dan doğuyor. Nüfus olarak orta ölçekli bir ilçe olsak da coğrafi olarak büyük bir ilçeyiz. İstanbul'un çok büyük yükünü alıyoruz. Tersaneler Haliç'ten buraya gelmiş. Kazlıçeşme'deki deri üreticileri Tuzla'daki OSB'lere taşınmış. İstanbul'daki 8 organize sanayi bölgesinin (OSB) 5'i Tuzla'da. 3 arıtma tesisi de burada. Maltepe, Pendik, Kartal'daki dahil evsel atıklar Tuzla'ya geliyor. Nüfus olarak İstanbul'un yüzde 1.5'yiz ama en çok elektrik ve doğalgaz harcayan ilçeyiz. Tersaneler ve 5 OSB ile Tuzla, İstanbul ekonomisinde önemli bir yere sahip. Şimdi burada bir OSB (biyoteknoloji üssü) daha kuruluyor." Bu sözlerin sahibi Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı. POSTA Gazetesi yazarlarıyla ziyaret ettiğimiz Tuzla'nın potansiyelini yerinde inceleme ve Başkan Yazıcı'dan dinleme imkanımız oldu.

ÜRETİM ÜSSÜ OLAN İLÇEYE BEYAZ YAKALI AKINI VAR

İstanbulda en çok göç alan ilçelerden biri Tuzla. İlçeye gelenler de eğitimli ve kalifiye kişilerden yani beyaz yakalılardan oluşuyor. Bu tesadüf değil elbette. Tuzla'nın sahip olduğu OSB'lerde kimyadan demir-çeliğe kadar Türkiye'nin dev firmaları (Assan Alüminyum, Arçelik, Şişecam gibi) üretim yapıyor. Hemen yanı başında 19 OSB'si olan sanayi şehri Kocaeli bulunuyor. Ulaşım da çok kolay... Tersanelerde personel mühendis, teknisyen ihtiyacı hiç bitmiyor. Bu kadar üretim faaliyetinin bir arada olması bölgeyi cazibe merkezi haline getiriyor. Modern mimarisiyle, AVM'leri ve eğlence mekanlarıyla dikkat çeken marinası da bölgenin çekim merkezi olmasını sağlamış. Başkan Yazıcı'nın verdiği bilgiye göre, son 10 yılda ilçenin nüfusu 100 bin artarak 190 binden 290 bine çıkmış. Hatta yakın bir tarihte Şişecam'ın iş bloklarından biri Tuzla'ya taşınmış. Özetle Tuzla'nın kabına sığmayan bir potansiyeli var. Tuzla, önümüzdeki yıllarda parlayan yıldız olmaya devam edecek, daha çok gelişecek ve daha fazla nitelikli göç alacaktır.

MARİNA TURİZMİHAREKETLENDİRDİ

Başkan Yazıcı, 750 yat kapasiteli Tuzla Marina'nın hayata geçirilmesi konusunda da şu bilgileri paylaştı: "Tuzla Marina bizim ilk dönemimizden itibaren planladığımız ikinci dönemimizin başında da açtığımız bir projemizdir. 520 bin metrekare içinde yer alan çupra balığına benzeyen, alışveriş merkezleri, tema parkı ve akvaryumu olan bir alan. 29 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle özel sektör işletiyor. Marina turistler için de çekim merkezi haline geldi. Marina hem ekonomiye hem istihdama katkı sunuyor. Şu anda burada 3 binden fazla çalışan var."

REZERV ALANAÇISINDANÖNE ÇIKIYOR

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İstanbul'un depreme karşı güçlendirilmesi için yeni projeler devreye alınmıştı. Bu kapsamda 1.5 milyon riskli konutun 500 bininin yerinde dönüştürülmesi hedefleniyor. Kalanların ise Avrupa ve Anadolu Yakası'nda oluşturulacak uydu kentlere taşınması öngörülüyor. Bu kapsamda Avrupa yakasında 500 bin, Anadolu Yakası'nda ise 500 bin konut yapılacak. Anadolu Yakası'ndaki konut rezervleri açısından Tuzla, Pendik ve Maltepe öne çıkıyor. Başkan Şadi Yazıcı'ya bu konuyu hatırlatınca kentsel dönüşümde Tuzla'nın potansiyeline ve kendilerinin devreye aldığı dönüşüm faaliyetlerine dikkat çekti: "Şu anda TOKİ arsaları dahil 100 bin konut yapılabilecek alan var. Askeriyeye ait alanlar da dahil edilirse bu sayı 250-300 bin konuta çıkabilir. Anadolu Yakası'nda planlanan 500 bin konutluk alanın yarıdan fazlasını Tuzla tek başına karşılayabilir. Merkezdeki yoğunluğu buraya aktarabilirler."


KENTSEL DÖNÜŞÜM DEPREMDEN SONRA HIZLANDI

Göreve geldikleri yıldan itibaren kentsel dönüşüme hız verdiklerini belirten Yazıcı, "Fay hattına en yakın ilçeler Bakırköy ile Tuzla. 2012-2013 tarihleri arasında risk haritamızı çıkarmıştık. 2014'ten beri çok ciddi dönüşüm yapıyoruz. Yılda ortalama 750-800 konut dönüştürülüyor. Bugüne kadar 8 bin 665 bağımsız bölümde kentsel dönüşüm gerçekleştirdik. 2023 itibariyle 40 sitede kentsel dönüşümü tamamladık. 36 sitede ise görüşmelerimiz devam ediyor. Yeni bina stoğumuz yüzde 60'lara dayandı. Kahramanmaraş depreminden önce vatandaşlarımızı kentsel dönüşüm için zor ikna ediyorduk. Depremden sonra görüşmeler ve dönüşüm kabulleri hızlandı. Bunu tamamen kendi imkanlarımızla yapıyoruz" dedi. Başkan Yazıcı'nın, dönüşümü gerçekleştirilecek bina sakinlerini ikna etmek için bizzat toplantılara katıldığını belirtmesi de bu konuda ne kadar hassas olduğunu gösteriyor. Bu hassasiyetin ve özverinin sonucunda riskli bina sayısı 27'ye kadar düşmüş. Gelinen noktada Tuzla, sağlam yapı stoğu ve az katlı (villa tipi) yapılaşmasıyla merkezden uzaklaşmak isteyenler için de önemli bir destinasyon haline gelmiş. Depreme dayanıklı uydu kentlerin yapımı noktasında da önemli pay almaya aday ilçede, ekonomik faaliyetlerin her sektörde artması bekleniyor.