Erdoğan "501"le yeni oyun kuruyor

Tarih 13 Mayıs 2023... Seçimlerden bir gün önce, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nden yapılan, TRT, A Haber, NTV, CNN Türk, 24 Tv, Ülke Tv, Tvnet, Haber Türk, TV100, Haber Global, TGRT Haber, Bengi Türk ve Akit Tv ortak canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı seçimi için getirilen 501 şartından geri dönülmesinin söz konusu olup olmayacağına dair soruya Erdoğan şu yanıtı verdi: "Bu seçimden sonra böyle bir adım atılabilir. Ve eğer bu adım karşılık bulursa, çünkü anayasa değişikliği gerektiriyor, olmaması için hiçbir neden yok. Ben şahsen böyle bir adımın atılması halinde buna taraftarım. Ve temennim odur ki seçim sonrasında atılacak bu adımla bir netice alırsak, o zaman seçim süreçleri çok daha rahat olacaktır, çok daha kolay olacaktır."

Tarih 18 Kasım 2023... Erdoğan, Almanya dönüşünde dedi ki: "501 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 501 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa..."

Bu açıklamayı duydum ve Ankara koridorlarını yakından takip eden isimlerle konuştum.

Birisi dedi ki: "Erdoğan muhalefetin aklıyla alay mı ediyor Mayıs seçimlerinden çok önce bu tartışma gündeme gelmişti. O zaman da topu parlamentoya atmıştı."

Bir diğeri de dedi ki: "Bu cümleleri yerel seçimler öncesi siyaseten kurduğunu düşünüyorum."

Şimdi tarihi biraz daha geriye sarayım. Çünkü AKP içinde de Beştepe'de de yüzde 501'in değişmesini isteyenler var.

Cemil Çiçek: Türkiye'yi kaosa sürükler

10 Kasım 2021...Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saadet Partisi (SP) lideri Temel Karamollaoğlu ile yaklaşık 2.5 saat görüştü. SP Genel Başkanı, kimi konularda görüş ayrılıklarına karşın "dostane güzel bir görüşme olduğunu" ekledi.

11 Kasım 2021...Temel Karamollaoğlu, Gazeteduvar'dan Nergis Demirkaya'ya görüşmenin perde arkasını anlattı. Denetlenmeyen bir başkanlık sistemine dair endişelerini paylaştığını anlatan Karamollaoğlu, Erdoğan'ın sistemi "istikrar" vurgusuyla savunduğunu, sadece Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 501 oy şartından"501'in mahsurlu olduğunu anladık. 501'i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş. Onun farkına vardık"şikayetinde bulunduğunu söyledi.

14 Kasım 2021...Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi CemilÇiçek'in bana kurduğu "... Anayasa toplantısında 501'in hem bugün hem de gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini ve Türkiye'yi bir kaosa sürükleyeceğini söyledim yine söylüyorum..." cümlesi SÖZCÜ'nün manşeti oldu.

Çiçek'in bu açıklamasının ardından Türkiye "Yüzde 501"i tartışmaya başladı. Gazetelerin, televizyonların birinci gündem maddesi oldu.

16 Kasım 2021...MHP lideri DevletBahçeligrup toplantısında, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi milli bekanın güvencesi, milli birlik ve dayanışmanın sırrıdır. Bu sistemin meşruiyet temeli yüzde 501'dir" dedi.Bahçelikonuşmasının devamındaCemilÇiçek'i şu cümlelerle eleştirdi: "... CemilÇiçek,yüzde 501'in hem bugün hem de gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini, Türkiye'yi bir kaosa sürükleyeceğini iddia ediyor.Bu tuhaf ve tahrip gücü yüksek sözlerin benzerini Türkiye'nin istikrarsızlığa gömülmesini, siyasi anlaşmazlıkların içine düşmesini isteyen çevreler de ileri sürüyor.SayınÇiçek, sizin kafanızda, dilinizin altında sakladığınız bir oran var mıdır Varsa ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz Açıkla da bilelim, niyetini öğrenelim. Türkiye'nin kaostan, işgalden, imhadan kıl payı kurtulduğunu ne çabuk hafıza kayıtlarınızdan çıkardınız Buradan nereye ulaşmaya, ne yapmaya, kimlere şirin görünmeye çalışıyorsunuz FETÖ'cü Fehmi Koru da aynı şeyleri söylüyor, farkında mısınız Yüzde 501 kaos olmasın diye belirlendi, bunu da mı inkar ediyorsunuz"