Tuvaldeki 'Romeo ve Juliet'

Çok geç farkına vardığım bir sergiyi henüz kapanmadan gündeme getirmek istiyorum. Birsen Salahi'nin, çoğunlukla Shakespeare'in "Romeo ve Juliet" adlı yapıtında yer alan başlıca karakterlerin portrelerini içeren resim sergisi CerModern'de 16 Kasım'dan bu yana izleyicilerle buluşuyor. Bugüne dek 3 bini aşkın resim meraklısının ziyaret ettiği sergi ne yazık ki 6 Aralık'ta noktalanacak. Ankara'da yaşıyorsanız, özellikle Shakespeare'in ve "Romeo ve Juliet" sevdalılarının kaçırmaması gereken bu çarpıcı etkinliğe son iki gününde katılabilirsiniz.

Sanatçı Birsen Salahi daha önce çeşitli kişisel sergilerde imzası olan deneyimli bir ressam. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi mezunu. Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi'nde dört yıl boyunca eğitim gören Salahi, emekli olana dek Devlet Tiyatroları dekor ressamlığı görevini yürütmüş. Dolayısıyla tiyatro yapıtlarının, özellikle de Shakespeare oyunlarının gündemde olduğu bir kurumun insanı.

'ROMEO VE JULIET'IN KARAKTERLERİNDEN PORTRELER

"Romeo ve Juliet", "toplumsal nefret"in "bireysel aşk"ların yaşanmasına şans vermediği bir ortamın trajedisidir. Verona kentini anarşiye ve şiddete boğan düşmanlık, kentin iki güçlü ailesi olan Montague'ler ve Capulet'ler arasındadır. Ortaçağ İtalya'sında geçen oyunda Montague ailesinin tek çocuğu Romeo'nun, Capulet ailesinin tek çocuğu Juliet'e âşık olmasıyla, düşmanlık düzeninin kuralları altüst olur. Bu nedenle, ilişki gizlenmek zorundadır. Gözlerden uzak biçimde evlenen ve yalnızca bir gece birlikte olabilen genç âşıklar, Verona'yı kasıp kavuran toplumsal nefretin etkisinden kaçamayacak, ne ki sevgilerine sahip çıkmak için ölümü göze alacaktır. Yapıt, iki gencin ölümü pahasına da olsa, "sevgi"nin "nefret" karşısında kazandığı yengiyle noktalanır.

Birsen Salahi, sergisinin önemli bir bölümünü, bu trajedinin yaratıcıları olan karakterlerin portreleri ile oluşturmuş. Sergide yer alan portreler arasında on ikisi Shakespeare'in oyun kişileri arasından seçilmiş. Anne Capulet ve Baba Capulet, Anne Mantague ve Baba Montague, gençlere destek olan rahipler, en önemlisi de Juliet ve Romeo, tuval üstüne karışık tekniklerle yapılmış portrelerle bizi ünlü oyuna ve ortaçağın feodal atmosferine götürüyor. Bir de Romeo ve Juliet oyununa birçok karakterle ışık tutan bir yağlıboya tablo var ki sergide hemen alıcı bulmuş.

Bu yapıtlar ve sergide yer alan -tuval üstüne yağlı boya ya da değişik teknikler kullanılarak yapılmış- başka kompozisyonlar ilk bakışta taşbaskı veya da fresko izlenimi veriyor. Ressamımızın her iki sanatın da hayranı olduğunu öğreniyoruz.