Sırplar ateşle oynuyor

Kosova'da Mayıs ayında yapılan yerel seçimin ardından yükselen tansiyon, Sırp teröristlerin 24 Eylül'deki terör saldırısıyla, zirveye ulaştı.

Kosova'nın kuzeyindeki Zveçan şehrinin Banyska köyünde gerçekleştirilen saldırıda bir polis hayatını kaybederken, bir diğeri de yaralandı. Saatlerce süren çatışmalar sonucunda, dört terörist etkisiz hale getirilirken, ikisi de yakalandı. Diğer teröristler ise dağlık alanlardan Sırbistan'a kaçmayı başardılar.

Burada bir parantez açalım.

Terörist Sırp gruplar, 2000'li yılların başından beri, ülkenin kuzeyinde vur-kaç saldırıları düzenleyip, ortadan kayboluyordu. Kosova Özel Kuvvetleri'ne bağlı polisler, bu sefer anında ve aynı sertlikte müdahale edince, teröristlerin tüm planları bozuldu.

Kosova polisinin ateşe ateşle karşılık vermesi neticesinde, terörist Sırplar, yaralı 'arkadaşlarını' bırakıp kaçtılar. Fakat Kosova polisi, birkaç dakika önce kendisine kurşun sıkan, teröristlere ilkyardımda bulunmaktan geri durmadı. Tüm dünyaya önemli bir insanlık dersi verdiler.

Devam edelim.

Kosova polisi ve NATO'ya bağlı KFOR barış gücü birliklerinin, teröristlerin saklandığı, Banyska Ortodoks Manastırı'nadüzenledikleri operasyon; meselenin basit bir terör saldırısı olmadığı gözler önüne serdi.

Operasyon neticesinde ele geçirilen silahların değeri 5 milyon Euro. Bu mühimmatların birçoğu, sadece ordu depolarında bulunabilecek türden. Mesela, ele geçirilen el bomba fırlatıcısı ile birlikte, Sırp ordusuna ait olduğuna dair bir belge bulundu.

Hal böyle olunca, soru şu: Bu silah ve mühimmatlar, oraya nasıl geldi

Sırpların, bu mühimmatları, ambulanslar ve KFOR barış gücü bünyesindeki birliklerin kullandıklarına benzer araçlarla taşıdıkları tahmin ediliyor.

Bir başka soru: Kosova istihbaratı, neden bundan haberdar olmadı, olamadı

Kosova ile Sırbistan arasındaki sınır, dağlar ve tepelerle kaplı. Bu durum, sınır hattının tamamını kontrol etmeyi, çok zorlaştırıyor.

Kosova İstihbaratı ve KFOR barış gücü askerleri, Sırpların silahlanma çabalarından elbette haberdar. Kosova Başbakanı Albin Kurti, uluslararası toplumu sürekli uyardı, uyarıyor. Ancak bu uyarılar, bugüne kadar pek dikkate alınmadı.

Saldırının, Sırbistan devletinin tam desteği ve planlamasıyla gerçekleştiği aşikâr. Bu yönde birçok alamet var.

Sırbistan devleti ve Kosova'da faaliyet gösteren Sırp Listesi partisinin, etkisiz hale getirilen teröristler için yas ilan etmeleri, kuklayı ve asıl faili işaret eden en büyük delildir. Buraya dikkat: Şehit edilen Kosova polisi için değil, terörist Sırplar için.

Teröristler, saldırıdan günler önce, Sırbistan ordusunun Pasulyanske Livade ve Kopaonik askeri üslerindeeğitim almışlar.

Ayrıca İngiliz parlamenter Alicia Kearns, saldırıdan iki ay önce, Sırbistan'ın Kosova'nın kuzeyindeki dini mabedleri silah deposu olarak kullandığınıifade etmişti.

Kosova makamlarının yayınladığı görüntüler, Sırp terörist gruba Milan Radoyiçiç'in liderlik ettiğini gösteriyor.

Radoyiçiç, Sırp Listesi'nin başkan yardımcısı idi.Kosova Meclisi'nde milletvekilliği yapmıştı. Ağırlıklı olarak Kosovalı Sırpların yaşadığı bölgelerde kontrol, 'kuzeyin baronu' lakaplı Radoyiçiç'teydi. Onun kontrolü ise Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç'te.

16 Ocak 2018'de öldürülen Sırp siyasetçi Oliver İvanoviç'in katil zanlısı da yine o idi. Adam öldürme, uyuşturucu ticareti gibi yasadışı faaliyetler yürüttüğünden, Kosova devleti tarafından aranıyor. Ayrıca ABD ve İngiltere'nin kara listesinde yer alıyor.

Terör saldırısı esnasında etkisiz hale getirilen Boyan Miyaloviç ise 2013 yılında Sırbistan İstihbarat Başkanı Aleksandar Vulin'in korumasıydı. Aynı zamanda Vuçiç'in siyasi kampanyasına aktif olarak katılmıştı.

Gelelim beylik sorusuna: Bu terörist grubun asıl amacı neydi Bu kadar silah ve mühimmat ne için hazırlanmıştı