'İlk etapta 200 bin daireyi taşıyacağız'

Kayseri-Beklenen İstanbul depremine yönelik ne tür hazırlıklar yapılıyor Adalar çevresinde gerçekleşmesi olası deprem nereleri etkiler Kaç bina yıkılabilir, yeni rezerv alanları nerede olacak Sanayi bölgeleri ve fabrikalar nereye taşınacak

Bu gibi soruları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile konuştuk. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Anadolu Yayıncılar Federasyonu'nun ortaklaşa düzenlediği Kayseri'deki Çevre, İklim, Turizm ve Medya Konferansı'na bir grup gazeteci ile birlikte davetliydim. Konferansta çevre, iklim ve turizm konuları masaya yatırıldı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Kayseri Kalesi'nde sohbet ettiğimiz Bakan Özhaseki olası İstanbul depremine yönelik hazırlıkları hızlandırdıkları ve aralık ayı ortasında 5-6 maddelik eylem planını açıklayacaklarını söyledi.

Bakan Özhaseki ilk olarak dokunsanız yıkılacak 200 bin daireyi taşıyacaklarını dile getirdi. İstanbul'da 600 bin yüksek riskli konut olduğunu dile getiren Özhaseki bunları taşımaya yönelik rezerv alanlarının belirlenmeye devam edildiğini vurguladı.

ASKERİ ALANLARA KONUT

Konut yapılacak bazı askeri alanlar da belirlediklerini vurgulayan Bakan Özhaseki "Buralara 300 bin konut yapabiliriz. Müteahhide versek 150 bin konut alabiliriz. Arsa üretme araştırmalarımız devam ediyor. İstanbul'da aralık ayı ortasına kadar yol haritasını belirleriz" diyor.

İstanbul'u depreme hazırlama için gece gündüz çalıştıklarını belirten Özhaseki 39 belediye ile 15'in üzerinde toplantı yaptıklarını söyledi. Kentsel dönüşüme yönelik yasa da hazırladıklarını kaydeden Bakan Özhaseki konut sahiplerinin daha çok hak istemesinden ötürü geçmişte birçok sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.

İstanbul için 'Yarısı bizden' kampanyasına 1 milyonun üzerinde başvuru olduğunu belirten Özhaseki buna yönelik yeni şartlar açıklayacaklarını söyledi. Yerinde dönüşüm için ise yapıldıkça avanslar vereceklerini belirten Özhaseki, yarısı bizden kampanyası ile 200 bin kişinin konutunun yenilenebileceğini kaydetti.

Olası bir adalar depremi ile adalara bakan sahil kesiminin etkilenebileceğini vurgulayan Özhaseki, Karadeniz'e yakın bölgelerin daha az etkileneceğini söyledi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

SANAYİ BÖLGELERİ İÇİN ÜÇGEN HAT

Sanayi bölgelerini ve fabrikaları taşımak için de Ankara'nın doğusu Sivas'a doğru üçgen bir hat belirlendiğini açıklayan Bakan Özhaseki, bunun aşağısının Mersin'e doğru olduğunu söyledi. Buraların alt yapısının da yapılacağını kaydeden Özhaseki, bedelsiz arsa verilebileceğini de dile getirdi.

Bu bölgenin ulaşımı için Mersin limanına doğru demiryolu hattının